Årets adventsljusstakar, jag fick lust att göra två olika i år, är helt och hållet uppgrönskade med material från trädgården. Okej, mossan kommer inte från trädgården, men resten. Det är sannerligen lyxigt och speciellt att kunna klippa kvistar, grönt och vackra fröställningar från det som vilar i ute. En känner sig rik. Att vi inte fått någon snö än underlättade materialinsamlingen givetvis. Jag började med att grunda med rejält med mossa som jag vattnade upp ordentligt direkt i adventsljusstaken (min är av metall och håller vatten). I mossan är det sedan nedstucket kvistar från järnek, björk och köldfärgade blad från Blekgul sockblomma (Epimedium versicolor ’Sulphureum’). Av sockblomman klippte jag stjälkar med blad på som var kanske tio centimeter långa för att kunna sticka ner i mossan. Överst ligger det slutligen tussar av torkade hortensiablommor från ’Annabelle’. Den rikligt blötlagda mossan fungerar som oasis och kommer hålla det gröna fräscht och fint hela december. Vid behov fyller jag på med vatten.

Järnek, björkvistar, köldfärgade blad från sockblomma och torkade hortensiablommor

Är inte gräset underbart! Det är vippor från tuvöret ’Karl Foerster’ som jag klippte av tidigare i höstas och tog in. Det torkade fint direkt och behållit den gröna färgen (har inte haft något vatten i flaskan). I glasklockorna är det torkad hortensia och fröställningar från krollilja. Krolliljans fröställningar måste vara bland det finaste som finns.

Adventsljustake nr två tar vi andra advent. Den står i köket och är också uppgrönskad av kvistar och grönt från trädgården.

Det bästa med december må jag säga är att myset. Julaftonskänsla varje dag utan stress och måsten. Pepparkakorna behöver inte vara hembakade ens. Det är inte det viktiga. Hyacinter för doften, adventsstjärnor i fönstren och lyktor och ljus överallt. Gärna en efterlängtad bok att läsa under en varm filt istället att ivra runt ledig tid. Min efterlängtade bok som jag läser just nu är en där de viktigaste delarna från Gertrude Jekylls alla böcker är samlade, The Gardener’s Essential. Vilken fascinerande kvinna. Älskar att läsa hur hon tänkte. För hundra år sedan. En av de viktiga aspekterna med att ha en trädgård som hon såg det var det välgörande:

I hold that the best purpose of a garden is to give delight and to give refreshment of mind, to soothe, to refine, and to lift up the heart in a spirit of praise and thankfulness. (Gertrude Jekyll)

Ha nu en riktigt fridfull första advent!

/Charlotte