Det var länge sedan sist jag hade de små låga allium Karataviense i trädgården, eller Bollök som den heter på svenska. I höstas fick jag upp ögonen igen. Och glad är jag för det. Än så länge blommar enbart de jag satte i krukor. Det är de vackra bladen som denna allium är uppmärksammad för. Höjden är någonstans mellan 10-25 cm vilket gör den perfekt att ha i kruka men förstås även i vanlig rabatt.
Helt vit sort heter ’Ivory Queen’. En annan, med mörkt rosaröda blombollar heter ’ssp. Henrikii (Red Globe)’ uppkallad efter Henrik Zetterlund, intendent på Göteborgs botaniska trädgård, och som upptäcktes 1996 på en expedition. ’Ivory Queen’ ska tydligen få vackra fröställningar och är extra odlingsvärd av den anledningen. Ska bli intressant att se om inte arten som jag har får det också.
Fakta om Allium Karatatviense kommer från boken ’Lökar och Knölar’ av Marie Hansson och Björn Hansson.
Mer om boken HÄR
När utrymmet inte räckte till
En nätplastback för växter kläddes med tidningar och i den sattes resterande lökar i höstas som inte sattes i krukor eller i rabatten. Nu är det hög tid att göra något med dem.
Ja, det lär bli fler allium i min trädgård. För att de är återkommande, för att de är vackra under lång tid och för att sorkar inte gillar dem. Karataviense känner jag redan nu kommer att bli en nygammal favorit. På ’skaffa-fler-av-listan’ till hösten hamnar även Allium Monunt Everst, en vit högrest sort som är allra finast hos mig när våren möter sommaren. Jag kanske gör ett alliumparadis av min sorkangripna rabatt. Håller på att skriva en lista över vilka sorkovänliga växter man skulle kunna försöka sig på att återplantera.
Tack för underbar inspiration! Har hittills bara planterat Kirgislök i min trädgård men nu fick jag lust att även testa många andra sorters Allium!
Ja, gör det! 🙂 Allium i alla slags former och sorter är fantastiska.
Hej igen!
Tänk så viktig presentationen av en växt är. Jag har då aldrig gillat just denna art – vet inte riktigt varför. Men, din presentation i lerkrukor, där bladen kommer till sin rätt, gör att jag måste nog skaffa några att ha i krukor…
Annars har jag rätt många prydnadslökfavvon – en heter A. flavum ssp tauricum ’mixed colours’, en variant av dagglök som kan göra en ”religiös” ;-).
Ha det gott!
Anja
Det blev lite tokigt där: Alltså efter artnamnet ska det stå med små bokstäver mixed colours (blandade ihop det med ett gammalt dess gamla namn – du har ingen redigeringsknapp?)