Äntligen dags att börja fördriva dahlior. Hej våren! Det går givetvis att börja tidigare men för mig är det svårt att göra det innan det går att skotta verandorna fria från snö för att kunna ställa upp de tillfälliga växthusen där dahliorna fördrivs. Jag håller även till utomhus och planterar så temperaturen behöver bli tillräckligt varm för att det ska gå. I slutet av mars eller början av april kör jag alltid igång dock, då brukar vädret vara precis det som behövs.

Läs om: Fördrivning av dahlior – HÄR
Läs om: Plantering och skötsel av dahlior –HÄR

Här håller jag till just nu med min fördrivning. Har två likadana tunnelväxthus som står på verandan från slutet av mars till mitten/slutet av maj. I det ena är det just nu fullt av krukor med tulpaner men snart kommer de att kunna flyttas ut och då blir det fördrivning av dahlior i båda. Tunnelväxthusen kommer från Dancover och har storleken 2x3x2 m. Nattetid har jag en fläkt på för att hålla värmen. Om det behövs är fläkten på även på dagarna.

Några nya godingar

Det finns så många sorters vackra dahlior att det är ofattbart och det är svårt men nödvändigt att begränsa sig om man inte har obegränsat med utrymme vill säga. Det inbillar jag mig att jag har emellanåt, eller hoppas på något mirakulöst sätt få plats med alla knölar jag i överiver beställt utan att tänka efter allt för mycket gällande platskonsekvenserna. I fjol fick jag ’plats’ att prova ett tjugotal nya godingar i varje fall och här är några av dem. Från vänster till höger:

Lilac Bull
Rockstar
American Dawn
Totally Tangerine
Labyrinth
Dark Desire
Bishop of Dover
Eveline

Några gamla favoriter

Om jag blev tvungen att välja en enda dahlia, eller säg två, av de sorter jag provat, skulle jag utan tvekan välja ’Dark Spirit’ och ’Wine Eyed Jill’ (nr 2 och 5 nedan). Med båda blev det instinktiv kärlek vid första blomman som slog ut. Däremot inte sagt att jag inte har en stor mängd andra favoriter också. Har dessutom inte ens provat en bråkdel av de dahlior som finns på marknaden. Överlag väljer jag nog allra mest enfärgade eller de med nyansskiftningar, för att det passar min smak. För dem som gillar mer av mönstrade dahlior finns det många. Dahlior finns också i alla färger utom blå och i en uppsjö av former. Är övertygad om att det finns en dahlia för var och ens smak. Det är bara att botanisera sig runt för att hitta sina favoriter och sina favoritkombinationer. Några av mina favoriter, från vänster till höger:

Karma Choc
Dark Spirit
Rocco
Coronel Bronze
Wine Eyed Jill
Natal
Mercki

I helgen blir det utetid för hela slanten. Plantering av dahlior, skotta snö från rabatter, ta hand om sådder och bära fram övervintrade krukor i solen så att de får komma igång. Love it.

Ha det skönt i vårvädret och lycka till med dahliorna!

/Charlotte