Och äntligen kan jag snart få välkomna till Katrinelunds trädgård på riktigt. Det kanske ser ut som om hela trädgården är uppgrävd men så är det inte. Det är området längst ner, en yta som varit vilande, där inte ett endaste spadtag är taget, som är under förvandling. Bilden är en aning förvillande också ska sägas då den nedersta delen är en angränsande slänt mot en gångväg utanför trädgården. Här har grävmaskinen tagit sig upp för att kunna göra markarbeten inför det kommande huset som ska stå här. Det blir ett långsmalt hus som är tänkt ska kännas lika mycket som en trädgårdsbod som en inglasad veranda eller ett orangeri. Huset kommer ha gamla fönster med vacker spröjs, 16 rutor i varje, och det blir två stycken rejäla dubbeldörrar, en på vardera långsida. Fasaden behandlar vi med tjärvitriol, som till en början kommer ha en något brun kulör som sedan grånar och fönstren får en liknande kulör, en varmgrå nyans. Tanken är att huset ska smälta in i trädgården och grönskan och inte försöka matcha vårt bostadshus med dess snickarglädje och som är målat i vitt med grå och mörkröda detaljer. Det blir dessutom plank och staket som målas i samma tjärvitriol för att smälta ihop med växtligheten. Huset blir ca 70 kvm stort och kommer inrymma en liten butik, café och toalett. För att få det så luftigt som möjligt invändigt har huset ryggåstak och består egentligen bara av två rum: ett kök och själva butiken och cafét. Toaletten får en egen ingång utifrån. Närmast huset blir det trädäck och generöst med sittplatser bestående av kryssbensbord och bänkar tillverkade av ett litet snickeri.

Välkomna till Katrinelunds trädgård

Det känns nästan overkligt att huset snart står där. Som jag längtat efter att få kunna bjuda in till trädgården på riktigt på det sätt jag haft visioner om i så många år. Det blir mysiga sittplatser både inomhus och utomhus, även väderskyddade, som gör det möjligt att sitta ner och fika oberoende av väder och i caféet kommer det finnas hembakat fika och vegetariskt matigt. Inriktningen blir ekologisk, med grund i det hållbara och betoning på det lustfyllda, hälsovårdande med utgångspunkt i norrländska förutsättningar. I butiken blir det ett urval av redskap, krukor och annat trädgårdsrelaterat samt växter. Jag nyper mig i armen när tänker på att helheten snart är på plats.

Öppet i sommar

Det finns så mycket att berätta om det som komma skall som inte riktigt är spikat ännu, men snart. Det jag kan säga redan nu i alla fall är att tanken är att öppna i mitten av juli om allt går enligt plan och från dess ha öppet under veckoslut. Troligen fre-sön mellan juli och augusti och lör-sön under september. Blir hösten fin kan det bli förlängt öppet till en bit in i oktober. Det blir kurser och liknande också, men programmet är inte klart än. Jag är öppen för önskemål också om det skulle vara så att ni är en grupp som är intresserad av något speciellt.

Ny ingång och parkering

Det blir en ny ingång till trädgården, från den gångväg som ansluter till Shellpunkten (Hagavägen 76), det vill säga längst ner i trädgården där nya huset kommer stå. Det blir därmed inte någon entré från Malmgatan som tidigare och heller inte någon parkering på Malmgatan. Precis som tidigare uppmanas alla som har möjlighet att gå, cykla eller åka buss (busslinje 5 & 120 hållplats Punkten, alternativt busslinje 2 hållplats Hagaskolan eller Bondevägen, eller busslinje 85 hållplats Rosenlundsgatan) och i första hand hitta egna parkeringslösningar om man har bil. Enkel karta för att hitta hit och mer information om parkering kommer.

Bokningar

Extra roligt är att redan nu ha fått så många bokningar av grupper, trädgårdsföreningar och bussresor. Maila mig gärna för mer information om ni är en grupp som skulle vilja komma hit utöver ordinarie öppethållande: charlotte.andersson@gardenflow.se

Varmt välkomna i sommar!


/Charlotte