Efter två timmars bilfärd på vägar som skulle varit omöjliga att hitta på egen hand (vi hade hyrt bil med chaufför) och med en stigning, så att det slog lock för öronen, upp till ca 1200 meters höjd kom vi fram till Balis botaniska trädgård som ligger vackert vid kanten av dimhöljda berg.

Trådgården invigdes 1959 och har bland annat specialiserat sig på orkidéer, ormbunkar, träd, kaktusar, medcinalväxter och ceremoniella växter.

Hoppades få se ovanliga begonior

På kartan över parken fanns ett Begoniahus utmärkt så dit traskade vi, intressant tänkte jag och hoppades få se ovanliga sorter. Dessvärre var det huset stängt, så det blev inget av förhoppningen av att få se vackra bladbegonior eller vad nu som finns i samlingen. Som de flesta botaniska trädgårdar, åtminstone de jag besökt, är ytan vidsträckt och man får promenera en hel del, vilket är en del av tjusningen med botaniska trädgårdar.

En anledning till varför trädgården ligger uppe bland bergen är på grund av den svalare temperaturen som gör det gynnsammare än andra ställen på ön att ha en botanisk trädgård. Vi skrattade gott i bilen faktiskt när vi närmade oss eftersom att vi såg flera balineser med täckjackor på. Själv hade jag linne och kjol, perfekt klädsel för temperaturen tyckte jag.

Orkidéesamlingarna hölls under vackra välvda skuggtak.

Handskrivna skyltar där mossa och fukt lämnat spår.

Blir alltid så nyfiken att få se vad som händer bakom kulisserna, där det arbetas och där besökare inte har tillträde. Genom ett gallerförsett växthus gick det att få en skymt av alla små orkidéebebisar som hängde fastsurrade tillsammans med mossa på träbitar. Närmare än så kom jag inte.

Det fanns en hel del orkidéer som hölls inlåsta och just här hade det varit kul att få en guidning för att få veta mer.

 Trädormbunkar

En sektion av parken var tillägnad trädormbunkar. Några av dem var till och med inhägnade med staket. Trädormbunkar är bland de mest spännande växter jag vet. De är gracila, exotiska och andas så mycket historia med sina mer än 100 miljoner år gamla anor.

Mer om trädormbunkar HÄR

Även här som i parken i övrigt var skyltarna handskrivna.

Jag är inte alls någon växtnörd som går igång på speciella växter i en botanisk trädgård.

Jag tilltalas och fascineras av fenomenet att samla växter, att katalogisera växter, att bevara och upprätthålla mångfald. Jag älskar att läsa skyltar med information jag oftast inte förstår eller kan sätta i sitt sammanhang. Men, det känns betryggande att det finns människor och botaniska trädgårdar med kunskap, mål och syfte att se till att en stor mängd växter samlas in och bevaras för nutiden och framtiden. Därför har jag som en personlig checkpoint att alltid besöka de botaniska trädgårdar som kommer i min väg. För att få en glimt av en del av den växtrikedom som finns och känna trygghet i att det finns inrättningar som hjälper till att säkra arters överlevnad och fungera som levande historiebok.