Kål, sockerärter, mangold och sallad är vad min ätbara repertoar brukar bestå av. Emellanåt morötter, squash och någon böna. Men, eftersom att jag inte har någon större plats egentligen för grönsaksodling blir det inte mer än så. Det var länge sedan jag sådde betor, men i somras provade jag ’Bulls Blood’. En förtjusande vacker sort med riktigt mörka blad och goda betor. Min sådd räckte precis till en middag. Även blasten användes till grönsaksfräs en senare dag. I år ska jag testa någon annan sort och även gulbeta om det finns plats. För att spara tid försår jag alla grönsaker i växthuset. I början av maj brukar jag så det som ska ut sen. Med några veckors försprång vinns mycket tid.

’Bulls Blood’ är en gammal sort som härrör från tidigt 1800-tal. Passar till vinterförvaring. Min lilla skörd åts upp direkt. Små blad är superba och vackra att ha i sallader. Ekologiskt frö till ’Bulls Blood’ finns hos RUNÅBERGS FRÖER

Mycket vackert bladverk på ’Bulls Blood’.
Gott det också.

Bondbönor

Det blev premiär för bondbönor i fjol. Fick blodad tand direkt. Så lättodlad. Ska definitivt prioritera plats för bondbönor i år igen. Bara för att man inte har ett stort grönsaksland behöver det inte betyda att det inte är någon idé att odla lite grann. Det går ju till och med att avvara en bit av en solig rabatt för det. Brukar sätta både kål och mangold i rabatten. För mig har blommorna alltid varit viktigast och är så fortfarande. Men jag önskar mer och mer att jag också hade ett rejält grönsaksland. Ytorna finns, men inte i rätt läge. De soliga platserna är upptagna med annat. I stort sett. Skulle även vilja ha en plätt för snittblomsodling. Också det kräva sol. Det får bli årets tankegympa helt enkelt att lista ut vad som kan ändras, flyttas eller justeras för att åstadkomma en lämplig solig yta för både grönsaker och klippblommor.

’Red Epicure’