Ingen sommar utan dahlior om ni frågar mig. Blomsterromantik när den är som bäst. För att komma igång med blomningen så tidigt som möjligt är det hög tid att sätta knölarna i krukor för att starta fördrivningen. Det går att vänta, och det går att göra det tidigare. Jag vill inte sätta dem senare än nu i varje fall för att blomningen ska komma igång allra senast i mitten av sommaren istället för i slutet. Det är synd att se dahlior som enbart sensomarblommande, när de kan ha en betydligt längre säsong än så. I år är det inte bara sådderna som blir senare än vanligt, även dahliorna. Så snart vi är tillbaka från vår resa blir det full action på mycket.

Anpassa vinterförvaringen av knölarna efter de förutsättningar du har

Vintertid förvarar jag knölarna i källaren som egentligen är för varm. Därför låter jag de allra flesta av dem vara kvar i sina krukor. Jorden skyddar mot uttorkning. Rekommendationen är att tvätta av all jord och lägga knölarna i papperspåsar eller i torv, sand eller liknande. Men det gäller om de ska förvaras i ett svalt utrymme (mellan 0 till ca +9 grader). Det skulle inte gå hos mig. De skulle torka sönder. Det viktiga är att förstå sina egna förutsättningar anpassa sig därefter. Efter vinterförvaringen ska knölarna vara spänstiga, inte torra och skrumpna. Det går att försöka sig på en räddningsaktion om knölarna verkar ha torkat – och det är att fukta upp dem genom att lägga dem i vatten. Om inget händer, ja då är det troligen kört, men ofta finns det ändå livskraft i knölen så det kan vara värt ett försök att plantera ändå.

Knölarna ska sättas ytligt

Sätt knölarna så att översta växtpunkten kommer i nivå med jorden eller något över. Många gånger har det redan börjat skjuta skott där, så det är lätt att se. Jag byter alltid jord i krukorna varje säsong för att de ska få bra med kraft för att orka blomma. Jag gödslar upp vanlig ekologisk plantjord med kogödsel och hönsgödsel och blandar ut med det jag har i form av jord från trädgården, kompost, lövmull eller annat som gör gott för plantjorden att blandas ut med (det går att använda enbart plantjord). Sedan vattnar jag igenom alla krukor ordentligt och ställer dem i växthuset. Där får de stå och växa på sig tills risken för nattfrost är över i slutet av maj eller början av juni. Ibland planterar jag ut några direkt i rabatterna men oftast sätter jag alla i kruka. De flesta får ganska stora krukor för att ha tillräckligt med växtutrymme och för att inte torka ut för snabbt vid varmt väder.

Jämn vattning viktig

Dahlior, framförallt de i kruka, vill ha regelbunden vattning för att blomningen ska vara fin och riklig. Det går inte att slarva med. Allra vackrast blir dem i soligt läge. Jag ställer ut mina krukor i trädgården och flyttar runt när jag vill. I fjol hittade jag en perfekt varm och skyddad plats för att ha dahlior i en större grupp tillsammans. Mer om det HÄR.

Hur sköta dahlior

FÖRDRIVA:  Fördriv knölarna frostfritt under våren för att tidigarelägga blomningen – jag krukar mina oftast i början av april.

KRUKOR:  Använd inte för små krukor så att knölarna får tillräckligt med växtutrymme. En liten kruka torkar dessutom snabbare. De kan givetvis planteras direkt i rabatten.

JORD & GÖDSEL:  Jag planterar knölarna i vanlig ekologisk plantjord som gödslats upp. När blomningen har pågått någon/några veckor tillsätter jag flytande näring i samband med vattningen, ungefär 1 gång i veckan.

LÄGE:  Dahlior blommar rikligast i soligt läge.

VATTNING:  Jämn och regelbunden vattning är viktig för att dahliorna ska blomma rikligt.

UNDERHÅLL:  Knipsa överblommat kontinuerligt. En del dahlior behöver stöd. Ett tips är att knyta ett snöre runt hela plantan, i många fall räcker det för att ’hålla ihop’ stjälkarna. En stödpinne som sticks ner som snöret träs runt gör det ännu mer stabilt.

VINTERFÖRVARING:  Jag låter mina dahlior vara kvar ute ända tills frosten kommer. Det gör inget om blasten fryser ner bara inte marken/jorden fryser. De flesta knölarna låter jag vara kvar i sina krukor över vintern, men en del tas upp från krukorna och jorden borstas bort. De knölarna förvarar jag i papperspåsar. All förvaring måste ske frostfritt och helst inte för varmt.