Den här vill jag ha. Överallt. Det tog ett antal år innan jag överhuvudtaget fick fatt på ett exemplar. Hittade till sist i England och släpade hem i handbagaget. Året efter hittade jag den också hos Slottsträdgården Ulriksdal. En handfull plantor planterades ut för att göra jobbet: föröka sig genom att fröa av sig. Frösådder direkt i rabatterna måste vara det mest enklaste sättet att driva upp plantor från frö och jag tar tacksamt emot. Vad är det för något då?

Mörkbladigt hundkex, Anthriscus sylvestris ’Ravenswing’.

Detta mörka och tjusiga hundkex är bara så otroligt vacker under försommaren. Här tillsammans med några sena tulpaner. Numera har jag dock få tulpaner i rabatterna.

Försommarens alla nävor och allium är extra fina till Ravenswing och jag älskar hur den busigt sticker upp här och var på ett skirt försommarvis.

Jag vet inte om jag har en särskild dragning till växter som kan ses som ogräs. Vanligt vitt hundkex är inte så vanliga i våra trädgårdar och ses nog som ett även om vi tokgillar att plocka hundkexbuketter från dikeskanten. ’Ravenswing’ med sina mörka blad framstår mera ädel och det ska även finnas sort som heter ’Broadleas Blush’. Tror att vi har alla olika definitioner av ogräs. Är en marktäckare exemplevis ett ogräs? Det vanliga vita hundkexet kan i vilket fall som helst ses i engelska trädgårdar och nu när jag skriver detta känner jag att det får bli en av 2019 års växter jag ska plantera i trädgården. Andra ’ogräs’, eller ädlare former av dem som jag fallit för är vitt midsommarblomster, vit rallarros och rödbladiga groblad.

Är man bara medveten om hur växterna sprider sig är det lätt att välja bort det som inte passar ens kynne, trädgård och uppfattning hur man vill ha det. Frösådder är faktiskt enkla att undvika om blomställningarna klipps av innan de fröar av sig. Ibland glöms det bort. Den växt hos mig som sprider sig allra mest med frösådder är den underbara brunnävan ’Samobor’ (kan ses på bilden ovan). Jag har den nästan överallt. Det gör inget. Jag gillar den. Även om det dyker upp plantor här och var är de lätta att riva bort. Den vita brunnävan sprider sig knappt alls. Den har jag delat för att föröka. Jag har gärna ordning och reda i trädgården med tydliga gångstråk och avdelningar, men…. växterna får gärna vara en aning fria i den givna ordningen. Frösådder här och var blir inte så vilda egentligen när det är ordnat i övrigt utan tillför det lilla extra som behövs för att det inte ska bli för precist. Om man nu vill ha det så. Vissa delar i trädgården hos mig är det mer av frösådda plantor medan andra delar är striktare med gruppvist planterade växter utan busigheter emellan. Det viktiga är att man trivs med sin egen trädgård och gör därefter så att trädgården får vara fylld med de härligheter man tycker om och på det sätt man tycker om.

Trädgård ska vara lustfyllt och är på många sätt en personlighetsskildring.

Skön helg till er!

/Charlotte