Vi gör alla olika, väljer olika, tycker olika om, tilltalas av olika saker och vill ha det på olika sätt. Några tycker om det busiga och tufsiga, andra om det strikt strama. En del gillar massor av färger tillsammans, andra vill ha en sammanhållen palett och några uppskattar inte färg alls. En del satsar på en välbyggd grundstruktur och tycker att det är det viktigaste, andra hoppar direkt in på sommarkrukorna och rabatter mitt i gräsmattan. Några skulle aldrig kunna tänka sig pynt i trädgården medan somliga älskar det. Vissa har läst på ordentligt och vet exakt vilka växter som ska planteras var och håller sig strikt till planen för bästa långsiktiga resultat, andra går mestadels på infall och skaffar växter efter lust och behag som vägledare. En del vill jobba minimalt i sin trädgård, andra ser fram emot att få lägga stor del av sin lediga tid där. Några kan växternas namn som ett rinnande vatten, andra lär sig dem aldrig för att namnen är ointressanta och kanske etiketterna till och med slängs, en del vill men lyckas inte lära sig. Vi har alla olika förutsättningar i våra trädgårdar beroende på var vi bor, men också beroende av ekonomi, tid och andra omständigheter i livet som påverkar vad vi gör, när vi gör det och hur det blir. Förutsättningarna är också olika beroende på vad vi egentligen vill med våra trädgårdar. En del är fullständigt nöjda med det minimala på den egna täppan medan andra drömmer om det prunkande i överflöd, eller det storslagna som tar en livstid att bygga upp. En del har precis blivit med trädgård eller precis börjat med sin trädgård, andra har hållit på i tiotals år. Allt det där spelar ingen som helst roll alls när det kommer till vad det i egentligen innebär att ha en alldeles egen plätt att rå över. Mitt favoritcitat rörande trädgård har Carl G Ljung sagt och han sammanfattar det hela tycker jag:

Alla människor behöver en trädgård även om den är helt liten, för att hålla en djupare kontakt med jorden och därmed något djupare inom sig själva.

Carl G Ljung

Det här är vad jag tycker trädgård handlar om.
På riktigt.

Självaste essencen. Det ursprungliga det innebär att ha en trädgård och kontakten med sig själv. Sedan jag började blogga för ganska precis sju år sedan har jag haft just det citatet fastklistrad i högermarginalen. Som en påminnelse, men också som ett upprop för hur välgörande trädgård är. I högermarginalen har också alltid funnits min egen formulering kring ’Varför hålla på med trädgård?’. Skulle jag skriva formuleringen idag skulle innehållet bli detsamma, troligen annorlunda uttryckt men med exakt samma innebörd. Så här skrev jag i alla fall för sju år sedan:

Trädgård är friskvård! Allt påtande, odlande, skapande, beskärande, skördande, planterande hjälper oss att må bra. Att ha en avslappnad inställning till det som väntar på att bli färdigt i trädgården, och samtidigt njuta av allt som är vackert, hjälper till att hitta balansen så att trädgården får vara ett ’vill’ och ’längtar’ och inte ett ’måste’. Trädgård är för mig en oas av kreativitet, lust, vackerhet och vila. 

Inget fel alls med att snabbt vilja ha en färdig trädgård för att få ett förlängt vardagsrum eller kök i passande format och där intresset är minimalt för att vara aktiv i den. Bara det faktum att ha en trädgård är good enough. Och bara det faktum att ha förmånen att vistas i ett grönt uterum är välgörande nog. Möjligheten att upptäcka det outsinliga friskvårdande, som det innebär att också vara aktiv i sin trädgård, kan ses som en bonus som tålmodigt väntar på att lösas in. Det finns folkhälsovinster att ta tillvara i många människors allra närmaste närhet.