Får dahliorna vara ute så pass länge att de får känna på den första frosten ändrar de färg när de tinat (de bollformade håller sig allra bäst och vackrast efteråt). För en som går igång på färger är froststugna dahlior inspirerande. När frosten ångat bort fick årets uppsättning en mättad och dov färgskala som jag rent sagt blev salig över. Tänk om det fanns rostbruna dahlior i original. Eller i den smutsgula färgen som ’Cornel Bronz’ fick. Det kanske det gör?

Slow gardening & frisk av trädgård

Jag kunde förstås ha klippt ner allt frostskadat, bladverk och blommor, och slängt hela rubbet direkt på komposten. Det hade varit rationellt och effektivt, utan tvekan. Istället knipsade jag försiktigt av alla sköra blommor en och en från de slaknande stjälkarna och lade dem lika försiktigt en och och en på en bricka och på en bänk. De var helt enkelt för ljuvliga för att rationaliseras bort i en kvick städmanöver. Slow gardening, att stanna upp och fånga de vackra ögonblick man stöter på, se, lyssna och långsamt känna in stunden mår vi bra av. Plocka med vackra löv som läggs på rad, stenar på ett fat, blad i vattenblänk, blommor på kakfatet.. Trädgård är friskvård. På riktigt. Helande, läkande och påfyllande. Att få vara aktiv och kreativ i trädgården är det som håller mig igång. På många plan. Trädgården är en ventil och en kraftstation. Har man en sjukdomsbild i bakgrunden (som jag hade när jag började med trädgården) får just det en extra stor betydelse dessutom. De monotona sysslorna som att vattna, räfsa, rensa och liknande är meditativa och ger ett lugn. Därför gillar jag det extra mycket. Det kreativa ger kraft och de dagliga upplevelserna ger balans, tillhörighet och en känsla av att ingå i något större. Vi kan inte påverka väder, vind och de flesta hemskheter men vi kan påverka vår närmiljö på många sätt. Genom hållbara val förstås men också genom att låta den bli vårt eget retreat. Har man inte en trädgård går det ändå, med en balkong kommer man långt, men även utan också. Att omge sig med växter påverkar vår hälsa i högsta grad och låter oss landa mjukt när det behövs som allra mest.

’Dark Spirit’ efter frosteffekten.

De frostnupna blommorna kräver försiktig hantering när de klipps loss men sen klarar de sig i några dagar till.

Kan någon odla fram en sådan här dahlia tack.

Jag har en inre dröm om att någon gång få jobba med trädgård som friskvård, trädgårdsterapi eller liknande. Det finns så många som skulle bli hjälpta av att få läka i en omslutande trädgårdsmiljö. Trädgården har hjälpt mig ovärderligt mycket och gav mig lusten och kraften tillbaka för ca åtta – tio år sedan. Och det fortsätter den med att göra.

/Charlotte