Jag passar på att göra ett särskilt inlägg om fördrivning av dahlior eftersom jag får många frågor om just det nu. Och det är kanske inte så konstigt. Det är hög tid att fördriva dem i början av våren för att tidigarelägga blomningen. Varenda extra dag dahliorna får på sig att komma igång har man igen i en förlängd blomningstid. Dahlior blommar ända tills den första frosten dyker upp, så desto tidigare på sommaren de kan få börja blomma, desto längre säsong blir det för dem.

Jag bottnar först med jord i krukan och placerar sedan knölen innan den sista jorden läggs på. Denna kruka är inte den slutliga krukan dahlian kommer att växa i under sommaren utan används till fördrivningen.

Fördriva dahlior

  1. NÄR BÖRJA: Jag startar igång fördrivningen i början av april men det går att börja tidigare om man har möjlighet till extra belysning.
  2. VAR HÅLLA TILL: Ett växthus eller ett inglasat uterum med mycket ljus eller fönsterbrädan är bra ställen. Annars en plats med växtbelysning.
  3. TEMPERATUR: Ca 12-15 grader är en lagom temperatur. I mitt växthus där mina dahlior fördrivs har jag dock inte någon minutiös koll på temperaturen och den kan variera en hel del.
  4. KRUKOR: Jag fördriver i alla slags gamla återvunna plastkrukor och oftast i ganska små eller medelstora sådana på grund av utrymmesskäl. Bara knölen får rimligt med växutrymme under fördrivningen så klarar den sig. Har man utrymme och möjlighet är det förstås fiffigt att redan vid fördrivningen ge dahliorna den stora krukan de slutligen behöver.
  5. JORD: Till fördrivningen använder jag vanlig plantjord på grund av att komposter och återvunnen jord som jag sparar på brukar vara frusna eller ligger under snö vid den här tiden. Men, ibland har man tur med väder och vind kan blanda ut köpejord med det man har hemma redan nu.
  6. PLANTERINGSDJUP: Eftersom att jag använder hyfsat små krukor till fördrivningen hamnar knölarna ytligt (går inte göra på annat sätt). Vid omplanteringen senare kan de hamna något djupare, men inte mycket.
  7. VATTNING: Vid plantering av knölarna behövs egentligen inte någon vattning, eller sparsamt med vatten, eftersom några sugrötter inte bildats ännu (knölarna i sig är inte några rötter). Jag brukar dock vattna vid plantering, men inte överdrivet mycket. Därefter vattnar jag enbart vid behov när det väl grönskat i krukan,  men knölarna behöver inte och ska inte ’dränkas’ i vatten. När dahliorna sedan kommer ut i trädgården är det viktigt med regelbunden och riklig vattning för att gynna knoppbildning och riklig blomning (fortfarande gäller att dahlior inte gillar stående vatten i krukorna med risk för att knölarna ruttnar).
  8. TOPPA: Det går att toppa skotten när de blivit ca 15-20 cm för att få en buskigare planta. Jag gör sällan det.
  9. OMPLANTERING/UTPLANTERING/UTFLYTTNING: Omplantering/utplantering och utflyttning sker vanligtvis hos mig i månadsskiftet maj/juni när risken för nattfrost är över. Dahlior tål ingen frost så det gäller att vara uppmärksam på väderprognosen. Dahliorna planteras i de krukor de ska vara i resten av sommaren. Vid detta skede gödslas jorden upp med hönsgödsel om det inte redan är gjort.

Nu saknas bara ett lager jord över knölarna. Dahliorna kommer att planteras om i större krukor när det är dags att flytta ut i trädgården.

Mer om dahlior här:

PLANTERING OCH SKÖTSEL AV DAHLIOR

Jag använder återvunna plastkrukor i olika storlekar till fördrivningen.

Hur många knölar ryms i en zinkhink?

De flesta av mina dahlior hamnar så småningom i krukor av den här storleken (normalstor hink). 1-2 nya knölar ryms i en sådan här stor kruka skulle jag säga, beroende på hur stora knölarna är och hur mycket de växt på sig under fördrivningen. Storleken på knölarna kan variera en hel del vid köptillfället. En del är riktigt små, medan andra är omfångsrikare. Redan år två märks det tydligt på de allra flesta knölarna att de hunnit växa på sig och blivit större och att de oftast därför behöver mer utrymme än första året.

Här har knölarna planterats direkt i den kruka de fortsättningsvis också kommer att växa i under sommaren.

Belöningen är stor av att fördriva sina dahlior med blomsterfröjd hela sommaren och hösten så länge det inte blir frost. Bästa blomman och ett extra plus för att knölarna kan sparas från år till år.

 

Lycka till!

/Charlotte