Jag passar på att göra ett särskilt inlägg om fördrivning av dahlior eftersom jag får många frågor om just det nu. Och det är kanske inte så konstigt. Det är hög tid att fördriva dem i början av våren för att tidigarelägga blomningen. Varenda extra dag dahliorna får på sig att komma igång har man igen i en förlängd blomningstid. Dahlior blommar ända tills den första frosten dyker upp, så desto tidigare på sommaren de kan få börja blomma, desto längre säsong blir det för dem.
Fördriva dahlior
- NÄR BÖRJA: Jag startar igång fördrivningen i början av april men det går att börja tidigare om man har möjlighet till extra belysning.
- VAR HÅLLA TILL: Ett växthus eller ett inglasat uterum med mycket ljus eller fönsterbrädan är bra ställen. Annars en plats med växtbelysning.
- TEMPERATUR: Ca 12-15 grader är en lagom temperatur. I mitt växthus där mina dahlior fördrivs har jag dock inte någon minutiös koll på temperaturen och den kan variera en hel del.
- KRUKOR: Jag fördriver i alla slags gamla återvunna plastkrukor och oftast i ganska små eller medelstora sådana på grund av utrymmesskäl. Bara knölen får rimligt med växutrymme under fördrivningen så klarar den sig. Har man utrymme och möjlighet är det förstås fiffigt att redan vid fördrivningen ge dahliorna den stora krukan de slutligen behöver.
- JORD: Till fördrivningen använder jag vanlig plantjord på grund av att komposter och återvunnen jord som jag sparar på brukar vara frusna eller ligger under snö vid den här tiden. Men, ibland har man tur med väder och vind kan blanda ut köpejord med det man har hemma redan nu.
- PLANTERINGSDJUP: Eftersom att jag använder hyfsat små krukor till fördrivningen hamnar knölarna ytligt (går inte göra på annat sätt). Vid omplanteringen senare kan de hamna något djupare, men inte mycket.
- VATTNING: Vid plantering av knölarna behövs egentligen inte någon vattning, eller sparsamt med vatten, eftersom några sugrötter inte bildats ännu (knölarna i sig är inte några rötter). Jag brukar dock vattna vid plantering, men inte överdrivet mycket. Därefter vattnar jag enbart vid behov när det väl grönskat i krukan, men knölarna behöver inte och ska inte ’dränkas’ i vatten. När dahliorna sedan kommer ut i trädgården är det viktigt med regelbunden och riklig vattning för att gynna knoppbildning och riklig blomning (fortfarande gäller att dahlior inte gillar stående vatten i krukorna med risk för att knölarna ruttnar).
- TOPPA: Det går att toppa skotten när de blivit ca 15-20 cm för att få en buskigare planta. Jag gör sällan det.
- OMPLANTERING/UTPLANTERING/UTFLYTTNING: Omplantering/utplantering och utflyttning sker vanligtvis hos mig i månadsskiftet maj/juni när risken för nattfrost är över. Dahlior tål ingen frost så det gäller att vara uppmärksam på väderprognosen. Dahliorna planteras i de krukor de ska vara i resten av sommaren. Vid detta skede gödslas jorden upp med hönsgödsel om det inte redan är gjort.
Mer om dahlior här:
PLANTERING OCH SKÖTSEL AV DAHLIOR
Hur många knölar ryms i en zinkhink?
De flesta av mina dahlior hamnar så småningom i krukor av den här storleken (normalstor hink). 1-2 nya knölar ryms i en sådan här stor kruka skulle jag säga, beroende på hur stora knölarna är och hur mycket de växt på sig under fördrivningen. Storleken på knölarna kan variera en hel del vid köptillfället. En del är riktigt små, medan andra är omfångsrikare. Redan år två märks det tydligt på de allra flesta knölarna att de hunnit växa på sig och blivit större och att de oftast därför behöver mer utrymme än första året.
Belöningen är stor av att fördriva sina dahlior med blomsterfröjd hela sommaren och hösten så länge det inte blir frost. Bästa blomman och ett extra plus för att knölarna kan sparas från år till år.
Lycka till!
Tack så mycket för en utförlig beskrivning! Nu ska man väl våga prova sig på det här med dahlior….😀
Det tycker jag!! 🙂
Tack!!! Så bra beskrivning och som passar perfekt, vattning och stl på första krukorna har satt mest griller i huvudet på mig. Nu känns det tydligt även för mig 😍 stoppar ner mitt gäng idag, blir spännande och en helt ny erfarenhet. Mycket tack vare dig 💗
Vad kul att höra och roligt att kunna hjälpa till 🙂
Hej! Jag är sugen på att testa dahliorna sommar men det pratas mycket om temperaturer vid förordning. Jag bor i lägenhet och har en kolonilott. Jag har inget växthus eller så så det är svårt att få till ett ljust ställe på 15 grader. Kan man förodla dem i ett fönster i ett vanligt vardagsrum på en 23 grader eller är det isf bättre att plantera ut dem direkt i jorden senare i vår när vädret tillåter?
Kör inne om du inte har några andra alternativ! Så noga är det inte med temperaturen. Men visst blir plantan kompaktare om det inte är för varmt.Det går alltid att toppa plantan om den drar iväg för mycket under fördrivningen. Bättre att fördriva än att plantera direkt. 🙂
Hej Charlotte! Fin fin blogg du har!!! underbara bilder som inbjuder till blommfrossa 😉 jag satte ner mina dahlia knölar för ca 2veckor sedan och det händer ingenting… temp ca 15gr, ytlig plantering så skaftet sticker upp, vattnade bara igenom jorden å läser här nu att du ” vattnar av lökarna” skall jag ta upp dem och skölja av dom kanske? Jag skickade efter mina lökar från ett känt svenskt bolag men blev lite fundersam när dom kom..dom var väldigt små, endast en pinne och en ” korv” per planta..har jag blivit lite lurad:( såg inga ” ögon” som alla pratar om…suck kanske bara att köpa nya. Ha en bra dag och tack igen för en informativ och vacker blogg/ kram mia
Hej Mia!
Roligt att du hittat hit 🙂 Det verkar som att du tagit hand om dina knölar alldeles ypperligt. Du behöver inte ta upp dem efter planteringen för att skölja av eller nåt. Om du vattnat igenom krukan vid plantering är det nog. Sen är det bara att ha uppsikt över att det inte blir för torrt i krukan och vattna vid behov. Tyvärr varierar knölarna i kvalitet när man köper dem. En del är verkligen bedrövliga och borde egentligen reklameras. Om det bara var en liten knöldel som följde med är det extra viktigt att den är livskraftig och inte torr och skrumpen. Om dina var torra skrumpna kan det mycket väl vara så att det inte finns så mycket liv i dem, men jag skulle inte ge upp än. Det är inte alla knölar som har synbara ögon när man köper dem, det behöver inte betyda att de är sämre, men det är definitivt en garanti att det finns liv i knölarna om det också finns ögon. Jag skulle kanske gardera mig genom att komplettera med några nya knölar, men inte ge upp än på dem du redan planterat – de kanske kommer.
Lycka till!
Oki, tusen tack för svar, jag låter dem väl vara en vecka till…återkommer. Men som du skriver skall jag kanske ändå garderar mig med några nya knölar som har ” ögon” känns lite i hjärtat nu när man ser i alla butiker att knölarna DÄR minsann har ögon och skriker efter en kruka med jord!!! Herre jösses jag känner mig nästan stressad, vårdinstinkten vet inga gränser :0 …ha det gott/ kram mia
haha.. ja nu finns det massor av dahlior i behov av att ’räddas’ från hyllorna 🙂
Hej!
Förts tack till Charlotte för väldigt trevlig blogg! Jag har själv köpt knölar från en sida som jag inte brukar köpa från och började misströsta efter två veckor då inget grönt syns. Kontaktade företaget och de menar att deras knölar är i så djup vintervila att det lätt kan ta 3-5 veckor innan de spirar. Så ge inte upp! Mina eget förvarade knölar tar bara några dagar innan de kommer upp efter plantering i kruka men de har nog förvarats varmare.
Tack Louise för din erfarenhet där. Vi får hoppas att det är så 🙂
Hej igen! Gissa vad? Idag ser jag små gröna kanin öron runt alla knölar!!! Halle lulja vilken lycka presic när jag behövde det som mest, tack för peppen ( hade börjat ge upp och tyckte tiden sprang iväg 18 dagars väntan…) men nu så är det liv i luckan 😁 skall nog döpa om dem efter en viss tålmodig och kunnig person, mina fina ” charlotten knölar” ha det gott/ kram mia/
Men vad bra! Du ser, med lite tålamod löses det mesta 🙂 Verkligen roligt att de vaknat till liv.
Fortsatt lycka till nu med dahliorna!
Kram
Hej!
Delar du dina knölar från år till år eller planterar du dem så som de översta bilderna visar med flera knölar som sitter ihop i samma kruka?
Detta blir andra året jag odlar dahlia och jag vet inte om det är bäst att dela dem eller inte. Syftet är så klart att få så friska växter som ger så många blommor som möjligt 🙂
Tack för en inspirerande blogg!
Hej Tove!
Ursäkta att jag inte sett din kommenterar tidigare… Jag delar inte mina knölar varje år, det tycker jag inte behövs. Knölar är olika stora vid inköpet och växer olika mycket under en säsong så det är nästan omöjligt att ge ett råd kring när det är dags för en delning. Delning eller ej påverkar inte blomningen enligt min erfarenhet, men ju större knölen blir desto större kruka behövs förstås och blir också tyngre att hantera. Så, jag skulle mer säga att delning är en praktisk grej för att det ska bli lättare att hantera knölen när den blir för stor, eller om man vill föröka och få fler exemplar. De jag har delat har varit ett par år i alla fall, kanske 3-5 år. Men jag har några sorter som jag delat redan år två. Exempelvis Mexican star som är en hybrid mellan en dahlia och chokladblomma. Den är otroligt välvillig och ökar radikalt i omfång bara på en säsong och är mycket lämplig att dela varje år om man vill. Vet inte om svaret var till någon hjälp 🙂
Hej!
Köpte ett flertal dahlior förra året. De växte men blev väldigt risiga och bladen blev torra fast jag vattnade kontinuerligt. Har övervintrat knölarna och några kan nog komma till liv igen. Har köpt några till i år. Vad har jag gjort för fel??
/Ellinor
Oh, svårt att veta utan att veta mer, men… Förra sommaren var dock extrem när det gäller värmen. Om du hade dahliorna i ett utsatt soligt läge kan det hända att solen brände bladen. Så klart klarar dahlior sol, de vill ha sol, men om de står i ett stekhett läge och med fjolårets värme, blir det för mycket. Jag flyttade mina dahlior från dessa lägen förra sommaren när det var som varmast under några veckor.
Bra att komma ihåg:
* Dahlior behöver vattnas regelbundet för att orka blomma, men vill inte ha stående fukt i krukan så dräneringshål är viktiga. Om det blivit för blött i krukan kan knölarna ruttna och då kan bladen också bli påverkade.
* Det är inte alla knölar som har bra kvalitet vid köptillfället tyvärr.. Jag må säga att det varierar ganska mycket. En del växer på sig och en del tar sig knappt av dessa som inte är av toppkvalitet.