Fredagsmyset har blivit en av veckans höjdpunkter. När barnen var små med återkommande tacomiddagar. Numera med det humör och lust förmår. Barnen, som numera är unga vuxna (19 och 21 år) tillbringar ofta början av kvällen med oss fortfarande. Ska erkänna att det blir en del tacomiddagar fortfarande. Ska också erkänna att om jag och mannen är själva, kan det bli ostbricka, tilltugg och ett glas vin eller två istället för en snitsigt tillagad middag. När jag var till Gränsfors Blomkruksfabrik förra helgen gjorde jag en del finfina fynd. Bland annat de här glaserade blomkruksfaten. Jag tänkte direkt: små assietter… Ikväll är det dem som den där ostbrickan med tillbehör dukas upp tillsammans med.

Assietterna är blomkruksfat från Gränsfors.

Fint och gott med ätbar dekor.

Mixade soltorkade tomater

En röra jag alltid har i kylskåpet och som passar till nästan vad som helst och är gott i nästan vad som helst i matväg, är mixade soltorkade tomater. Jag häller tomater och oljemarinaden i en mixer och låter den gå tills det blir en slag pesto av allt. Ibland fyller jag ut röran med ännu mer olivolja, tomatpure och torkade kryddor som exempelvis oregano. Gott i köttfärsås, alla slags vegorätter, som tomatsås på pizza och som smaksättare till alla möjliga slags maträtter, såser och marinader. Håller länge i kylskåp.

Enkelt med brieost och goda tillbehör.

Det blir sällan vindruvor nuförtiden men ibland ligger dem där på hyllan i affärens kyldisk, de ekologiska.