Så där ja. Då är bordet dukat och klart inför julafton. Försöker förbereda så mycket som möjligt i förväg för att få ha det så lugnt och fridfullt som möjligt. Maten lagades igår och de få julklappar vi ger varann slogs in. Några grankvistar eller annat grönt lagda direkt på bordet är ljuvligt vackert i sin enkelhet och oftast blir det så på julbordet. Men vad sjuttsingen, ibland är det kul att inte göra som man brukar. I år gick jag all in på amaryllis och sällskapskvistar i vaser. En maffig blomsterskog i olika höjder. Brukar egentligen hålla mig till låga bordsarrangemang, kanske med någon hög uppstickare här och var. Men ja, man behöver inte alltid göra som vanligt. Att ha kul är viktigt det också (att vi kommer behöva leka ’tittut’ mellan vaserna när vi ska äta bjuder jag på).

I vaserna: cypress, skimmia, pistage, amaryllis ’Showmaster’ och en med mindre blommor (kallades ’Lilleputt’ hos blomsterhandlaren, men vet inte om det är själva sortnamnet).

Vaser och glasburkar i olika höjder.

När man gillar gamla tallrikar

Jag samlar på gamla tallrikar och använder dem alla. Letar alltid efter nya fynd på loppisar men är ganska kräsen på skicket ifall de ska användas till att äta på. Glasyren får inte vara krackelerad exempelvis. Som tur är finns det otroligt mycket fint porslin som knappt verkar ha använts, så för en som gillar vackra mönster finns det mycket att hitta om man har ett vaket öga.

Här dricks det julmust till maten. Älskar julmust. Det är märkligt. Jag dricker aldrig läsk annars, men julmust är det annat med.

Önskar er lugna och sköna dagar nu. Själv ser jag fram emot att elda i kakelugnen varje dag, hämta färdig julmat i kylen, läsa böcker och ta en och en annan promenad. Och ja, glömde: börja titta på fröbeställningar. DET är en av julens roligaste. Har det som tradition. Ger hopp om våren och är startskottet till att få börja längta efter ny säsong.

Önskar er en riktigt God Jul!

Ta hand om er.

/Charlotte