Här berättar jag om våra idegranshäckar, var de kommer ifrån, hur vi planterade och min tanke med dem. Det blir en Del 2 också när det är dags för första klippningen och en Del 3 från högsommaren när det går att få en uppfattning om det färdiga resultatet av klippta täcker i de linjer jag tänkt och i en trädgård i yvig sommarskrud.

Ända sedan jag började bygga trädgården har jag drömt om att ha inramande häckar av idegran. I fjol när vi tog beslutet att bygga ett hus i trädgården för att öppna Katrinelunds Trädgård beställdes de efterlängtade idegranshäckarna. I mitten av maj kom leveransen och vi tog itu med att plantera omgående.

Hybrididegran Taxus Media ’Hilli’ från Plantinavia plantinavia.se

Tydlig & informativ hemsida hos Plantinavia

Efter att ha letat på nätet redan för några år sedan fastnade jag för Plantinavia plantinavia.se som fått mycket bra kundomdöme och dessutom har en tilltalande pedagogisk hemsida där man kan räkna ut åtgång och kostnad på egen hand. Sådant betyder mycket när man väl ska bestämma sig för att investera i häckköp – att kunna fundera och välja i lugn och ro innan man lägger sin beställning, och det gjorde jag. Räknade på höjder, antal meter och räknade samman innan vi bestämde oss.

Beställning

Vi beställde stora exemplar eftersom att idegran växer ganska sakta här uppe. Höjd ca 100 cm och i kvaliteten ’limited’. Jag ville få en färdig känsla omgående.

Leverans

Leveransen var otroligt smidig och snabb och det fantastiska hos Plantinavia plantinavia.se är att plantorna får växa kvar på fälten ända tills precis innan leverans. Då grävs dem upp och packas för att omgående kunna transporteras. Du kan följa din leverans och chauffören höll dessutom kontakt med oss när bilen närmade sig för att vi skulle kunna ta emot på bästa sätt. När häckplantorna kom överensstämde verkligen kvaliteten med den utlovade på hemsidan. Vi var mycket nöjda.

Vi beställde också…

Förutom idegranen beställde vi också stora exemplar av Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii) från Plantinavia plantinavia.se till en annan del av trädgården. Dessa levererades i rejäla krukor och som ni ser av toppen kvalitet.

Underabete & Plantering

Underarbetet är som alltid A & O. För min del började det med att ta bort växter i Blomsterbersån där en stor del av häckarna skulle planteras. Själva det grundläggande förberedandet av jorden i Blomsterbersån var redan gjord men för att fräscha upp i planteringsrännan luckrade jag upp och jordförbättrade. Förutom i Blomsterbersån planterade vi idegranshäck på två ytterligare ställen. Där var planteringsytorna nya och därför förbereddes jorden noggrant. Tyvärr blev det inte några bilder tagna vid planterandet av häckarna men vi följde Plantinavias råd om att gräva en ränna eller dike för hela sträckan där häckarna skulle planteras. Vi grävde alltså inte en grop för varje häckplanta. Eftersom rotklumpen kan ha olika omfång är det enklast att gräva en ränna så att man enkelt kan anpassa avståndet mellan plantorna så att det blir jämt. Vi planterade tätt, men inte tätare än enligt rekommendation. På plantinavias hemsida finns tydliga instruktioner och även filmer om man känner sig osäker.

Vattning

Tiden efter planteringen blev det att gå på vattningsschema för att häcken skulle kunna etablera sig bra. Det är oerhört viktigt att inte slarva med vattning vid nyplantering. På Plantinavias hemsida finns all slags skötselinformation och undrar man över något svarar Therese som sitter i kundtjänsten på alla frågor man kan tänkas ha. 

Hybrididegran ’Hilli’ från Plantinavia plantinavia.se

Det var inte bara häckarna som tillkom i maj i fjol, även en del anslutande planteringsytor, både framför och bakom häckarna.

Första klippningen blir i år

Jag ser fram emot att första klippningen av häckarna i vår. Tanken är att hålla häckarna stramt klippta men i en mjuk form. Början och avslut på de tre häcksträckorna kommer att vara avfasade i en sluttande linje. Det kanske inte är så lätt att se framför sig, men jag lovar att visa när det är dags att klippa. De idegransklot jag har sedan tidigare brukar jag klippa en, ev. två gånger per år så jag gissar att det kommer bli detsamma för häckarna. I år blir klippningen i maj men sedan tror jag att det blir i slutet av sommaren/början av hösten som häckarna kommer klippas (det är då jag klipper mina klot).

Häckarna ramar in och styr upp rabatterna även om de är väl ’massiva’ just nu i sin form. De kommer få en mjuk linje som inte är lika hög överallt. Igen, det kanske det är svårt att föreställa sig men jag har en tydlig bild i mitt huvud hur jag tänker göra och vilken effekt jag vill uppnå.

Nedan kan man skönja den vänstra häcken som i sin linje böjer av mot gången istället för att fortsätta rakt fram mot de stora stenarna. Eftersom trädgården knappt innehåller några räta vinklar eller raka linjer ville jag inte heller att häckarna skulle planteras så.

Längst bort i bilden syns en häck av thuja ’Smaragd’ som är planterad sedan tidigare.
Mot trädgårdshuset fungerar häcken också som en förlängd del av muren.
Här ser vi en av trädgårdens få skarpa och räta vinklar vid trappan. Det ville jag avhjälpa och mjuka upp genom att plantera häcken i en rundad linje istället för att följa betongmurens form.

Höst & Vinter

En av de stora fördelarna med städsegröna växter är att de finns kvar och håller ihop trädgården höst, vinter och tidig vår. Det tillskottet har jag sett fram emot. Det förlänger säsongen och gör trädgården mer livfull.

När allt frusit står häckarna och kloten stadigt upp och håller formen.
Hortensian ’Annabelle’ får ett bra och behövligt stöd av häcken.
Närmast till höger syns häckslingan som växer närmast vårt hus.

Sammanfattningsvis

Jag är mycket nöjd med kvaliteten på häcken. Den motsvarade med råge det utlovade. Den tydliga, pedagogiska och informativa hemsidan hos Plantinava plantinavia.se gör det lätt att jämföra alternativ för att att kunna beställa den häck som passar en bäst. Leveransen var snabb, smidig och kändes personlig. Jag tror ni förstår att jag varmt rekommenderar Plantinavia. Att köpa häck, och i den mängden vi gjorde (ca 90 meter idegran och 25 meter prakthäggmispel) är en investering, då vill man att det ska bli bra och man vill framförallt få bra kvalitet.

Kommande inlägg

Del 2 (maj) : Dags att klippa häckarna
Del 3 (juli): ’Färdigt’ resultat med häckarna klippta och trädgården i yvig sommarskrud