Jamen sisådär en tjugofem stycken i varje fall. Inte mer än rimligt. En av de växter som fanns i trädgården när vi flyttade hit för drygt tjugo år sedan var en gammal Prakthäggmispel. Ljuvligt knotig och gracil med det finaste bladutspringet och skir blomning. Ett verkligt smycke som glänser extra mycket varje vår men som också står ut med sin uppenbarelse även sommartid. När det i fjol blev dags för oss att plantera häckar i trädgården i samband med att vi byggde vårt trädgårdshus ville jag att göra plats för en gång kantad av prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii).

Nästan undangömt, i ena ytterkanten av trädgården, där morgonljuset och det sista kvällsljuset strålar in blommar nu för fullt trettio stora, fina exemplar av Prakthäggmispel. Det går redan nu att ana hur knotigt vackra de kommer att bli på några år. De är det redan nu egentligen.

Här kan man se själva gången som Prakthäggmispeln kantar och har bildat en allé som på några år kommer bli trolsk när buskarna blivit ännu högre. Vi valde att köpa exemplar som redan hade några år på nacken och var ca 150 cm höga.

Buskarna levererades i stora krukor från PLANTINAVIA. Jag har pratat mig varm om dem tidigare och kan inte annat än fortsätta här. Så fin kvalitet och så bra service och leverans.

I år har maj varit extra kall vilket gjort att våren varit ca två veckor sen (vi börjar komma ikapp nu dock). Prakthäggmispelns blomning håller därför i fortfarande.

Bladens kopparfärg har övergått till sin gröna skepnad.

Gången leder ner till trädgårdshuset och sittplatserna utanför.

Den gamla Prakthäggmispeln som fanns här när vi flyttade hit som strålar i solen.

Knotiga och mossiga grenar.

Skyar av blommor och kopparfärgade blad.

Några klipp i vas unnar jag mig numera när jag har sisådär en tjugofem stycken till att njuta av 🙂