I västhuset är det som vanligt vid den här tiden, fullt. Precis som det ska vara. Det är svårt att rymma allt i det 14 kvm stora växthuset (det hade säkert varit ont om plats om det varit 20 kvm också….). För att underlätta har dahliorna de senaste åren fått bo i ett enklare plastväxthus som byggts ihop i början av april och monterats ner i slutet av maj. Det gick sönder i fjol och jag har inte skaffat ett nytt, därav att det är extra trångt just nu.

Små och sirliga nu men högväxta och kraftiga i sommar. Slöjsilja. Idag skolades dem om.

Det är inte det mest praktiska att fröså i terrakotta.
Men ibland är det kul om det kan få vara vackert också.
De små ulliga plantorna är Silversalvia.

Ätbart

Sallader är på gång i många krukor för att kunna mumsa av tidigt. På gång är även sockerärtor, mangold, betor, kål, bönor och squash. Det är inte mycket jag direktsår ute för att säsongen är så pass kort. I år har jag bestämt mig för att fokusera mer än jag brukar på det ätbara och se till att så omgångar av snabba grönsaker. Ibland är det skönt att inte behöva så allt. Under senare år har jag köpt färdig basilika, vanlig från affären och planterat om i nya större krukor. Sparar mycket tid.

Det går åt mycket sallad hos hos som köps i ni vet de där påsarna med babyleafs. Hoppas kunna minska inköpen drastiskt i sommar.

Ärtskott. Inte något bara för off-season på fönsterbrädan i köket. Så lätt och gott. Gäller bara att komma ihåg att hela tiden ha ett par krukor på gång. Precis som med sallad.

Dahlior

Dahliorna skjuter fart, och när jag räknade dem kom jag till ca hundra krukor. Ops. ’Mexican Black/Star’, som är en hybrid mellan Chokladblomma och dahlia, är den som kommit igång allra bäst. Ska bli så spännande att få se hur den blir i sommar.

Fröna från dahlia Mercki har grott och växer så sakteliga på sig. Har inte frösått så många dahlior men upplever att de gror lätt.

I växthuset finns också sommarrudbeckia, solrosor, luktärter, ringblommor, zinnia, slöjsilja, silversalvia, vädd och annat smått och gott i skolbänken för att möta upp sommaren om en månad. Känns svårt att tro att det ska bli sommar om bara några veckor när det fortfarande dansar in både snö och minusgrader just nu. Hu. Långkalsongerna är långt ifrån undanlagda och mössan är på om ska våga sig ut i marsvädret.

/Charlotte