Tappraste bland de tappraste blommande i kruka ute nu är väl ändå julrosorna, Helleborus Niger. Det betyder så mycket att kunna lita på att det som är i krukorna nu klarar det mesta och det gör verkligen julrosor. Fram tills dess att det kommer någon större mängd snö får de tappra stå ute. Ställer sen undan krukan i växthuset eller på annat skyddat läge.

Muhelenbeckia, eller Plättar i luften, klarar faktiskt också minusgrader. Planterade i rabatt har den alla förutsättningar att övervintra dessutom. I kruka på våren eller nu sent på säsongen är den alldeles förträfflig (och på sommaren, med andra ord hela säsongen). Den borde egentligen säljas som ren utväxt kan jag tycka och inte som krukväxt i första hand eftersom att den torkar så lätt inne och trivs bättre ute. Jag samplanterar sällan flera olika slags växter i samma kruka men ibland händer det. Det blev för naket med enbart julrosorna och jag hade ett par krukor över med Muhelenbeckian. Det blir som allra oftast här. En tager vad man haver till hands.

Muhelenbeckian är en ny sort med variegerade blad och heter ’Pink Camouflage’.

I övrigt är utekrukorna nu laddade med enris, kvistar, grenar och mossa. Vintern är en lång tid med tufft väder, och här hos mig kommer det mesta troligen vara övertäckt med snö merparten av tiden. Men, innan vintern helt tar över är det fint att ha lite grann att titta på genom fönstret och närmast entrén.

*
Charlotte