Månaden då våren kom igång på riktigt i år med alla tulpaner och sommaren som försiktigt tog över i trädgården. Värmen lyste med sin frånvaro till största del, men trot’ eller ej, nu är allt ikapp på ett ungefär. Sommaren är här och jag det känns ända in i själen. Som en slags befrielse och en känsla av att ha nått målet i kalendern.

Juni är purpur

I juni svävar trädgården i till stor del i purpur tack vara alla allium och brunnävan ’Samobor’ (Geranium phaeum) som frösått sig här och var. En del skulle tycka att det var ett problem och det kan det givetvis vara. Jag är mestadels bara glad över det. Älskar den nävan som är minst lika snygg när den stora blomfasen är över tack vare sina mörkfläckiga blad. Dess vita syster frösår sig knappt alls. Fascinerande att det kan vara så olika. Har även en brunnäva med violetta blommor.

Sommarsolståndet

Kring midsommar och sommarsolståndet har jag svårt att inte låta bli att dygna som ungdomarna skulle säga. Det är som att jag bara måste uppleva de ljusaste dagarna till dess fullo när de äntligen är här, och som en kontrast till vinterns alla mörka. Att uppleva solen som plötsligt går upp igen fast man knappt märkt att den gått ner, trädgården som lyses upp och det blir dagsljust fastän det är mitt i natten. Det.. ger mig en viktig energikick varje år.

Verbascum phoeniceum – Violkungsljus ’Southern Charm’

Den blommar två gånger om den klipps ner direkt efter blomning. Är lätt att fråså själv. Hos mig beter den sig som en perenn.

Vita rabatten har äntligen kommit igång.

Vita rabattens blommor i juni:

Geranium phaeum – Brunnäva ’Alba’
Lupinus polyphyllis – Lupin ’Gallery White’
Allium ’Mount Everst’
Geranium sylvaticum ’Alba’ – Vitt midsommarblomster
Geranium rivale ’Album’ – Vit Humblemblomster
Alchemilla mollis – Jättedaggkåpa –
Centaurea montana ’Black Spirit’ – svart Bergklint
Syringa meyeri ’Palibin’ – Dvärgsyren
Polygonum bistorta – Stor ormrot
Trollius ’Alabaster’ – Trädgårdssmörboll

De sista penséerna fick vara kvar ända till slutet av juni. De är ju alltid som vackrast när det är dags att ta bort dem för att göra plats för sommarblommor.

Stormhattsranunkel (Ranunculus aconitifolius ’Flore Pleno’) är en av den tidiga sommarens allra finaste med sina dahlialiknande miniatyrblommor som svävar på stadigt grenverk.

Jag är så lycklig över att den vita stäppliljan (Eremurus himalicus – ) överlevt vintern och blommar. Den är inte alls härdig här vilket visar hur mycket mikroklimatet betyder. Jag håller tummarna att den klarar ytterligare en vinter. Aklejorna blommar för fullt och hänger med en bit in i juli. Penséerna har fått göra plats för lavendel och egna sådder av diverse sommarblommor. NU är det ’All in’ på sommaren som gäller.