När tillfälligheter, en nypa tur, en slumrad dröm och två gröna själar stöter samman kan något som Kniva Trädgård uppstå. För 2,5 år sedan, när Andreas och André var i flyttatagen från Stockholm, fanns en dragningskraft till trakten kring Falun där André kommer ifrån. Nu skulle man kunna tro att det var André som var drivande på den punkten, men det var i själva verket stockholmaren Andreas som gjorde att de riktade blickarna mot Dalarna och ett liv utanför huvudstaden. I annonsen fanns en sidobyggnad beskriven som förråd. När det visade sig på husvisningen att det i själva verket var en gammal lanthandel höll de på att tappa hakan av förvåning. The rest is history skulle man kunna säga. De slog till på huset och det tog inte lång tid från det att de flyttat in förrän Kniva Trädgård slog upp dörrarna. Närmare bestämt tre månader.
André Strömqvist
André, som både är trädgårdsmästare och kulturmiljöspecialist, känner många igen från Allt om Trädgård där han under 10 års tid skrev ’Handboken’ med praktiska instruktioner om trädgård. Sidor som senare resulterade i boken ’Odlarens Handbok’ som fick utmärkelsen Året trädgårdsbok 2012. André har även skrivit boken ’Trädgårdsmästarens anteckningar’ som är en personlig trädgårdsdagbok anekdoter, tankar och erfarenheter. Allt skrivet med en stor portion ödmjukhet, nyfikenhet och kärlek till jorden, livet och det historiska sammanhanget. Som professionell trädgårdsmästare beskriver André sig själv som en skrivande sådan i första hand sedan några år tillbaka.
Trädgård & det historiska sammanhanget
Trädgårdsintresset vaknade redan som liten och det blev både utbildning och senare jobb på bland annat Bergianska trädgården och Rosendals trädgård. Efter några år infann sig insikten hos André att han ville behålla den praktiska delen av det som har med trädgård att göra som sitt privata intresse istället för att ha det som sitt huvudsakliga jobb. Blickarna vändes mot det kulturhistoriska som alltid varit ett lika stort intresse som trädgård för André. Han berättar om hur han fick sina föräldrar att stanna vid gamla kyrkor när de var ute och åkte bara för att han ville titta närmare på dem. De kunde inte riktigt förstå vad han var intresserad och av egentligen. Andrés intresse för det historiska sammanhanget ledde honom till utbildning till byggnadsantikvarie och en magisterexamen i konstvetenskap. I dag ägnar André sig allra mest åt sin roll som kulturmiljöspecialist där han upprättar vårdplaner för kulturhistoriskt värdefulla miljöer, framförallt parker och trädgårdar, men även byggnader. Jag frågar om han varit med om några riktigt spännande situationer eller upptäcker i sina uppdrag och André berättar om ett par tillfällen då han fått hålla i unika originaldokument som allt från kungligheter och andra storheter varit delaktiga i.
Jag känner mig lite som Indiana Jones när jag trampar runt i spenaten och letar lämningar efter andra tiders trädgårdar.
Andreas Graveleij
I farmor och farfars trädgård, där Andreas som liten fick lära sig att så och skörda grönsaker, tog odlandet fäste inombords, om än inte det var något medvetet då. Det tog några år efter gymnasiet innan han gjorde slag i saken och hoppade på trädgårdsutbildningen på Capellagården på Öland med inrikting frukt och grönsaksodling. Där och då visste Andreas att han var på rätt plats och att det var trädgård han ville jobba med. Efter Ölandstiden blev det hantverksskolan i Mariestad i några år med fördjupad trädgårdsutbildning och stort fokus på färg och form. Väl tillbaka i Stockholm igen tog det inte lång tid innan Andreas fick jobb som ansvarig trädgårdsmästare på Näsuddens Handelsträdgård på Dalarö. En liten men naggande god handelsträdgård där Andreas stannade i tio år och fick möjligheten att utveckla sin kreatörsådra då det bland annat ingick att göra blomsteruppsättningar till ägarfamiljens bostäder och evenemang. Som blomsterkreatör beskriver Andreas sig själv som en som gör naturalistiska skapelser där formerna är naturliga, fria och med ett luftigt intryck. När prins Carl Philip gifte sig med sin Sofia fanns Andreas med i teamet som dekorerade kyrkan och festligheterna med blomsteruppsättningar.
Att överraska och att använda oväntade material går jag igång på. Det får gärna vara vanliga vardagliga material som används på ett oväntat sätt.
Idéträdgård ’Gröna raster’ som vann första pris på Nordiska Trädgårdar
2013 deltog Näsuddens med en idéträdgård på Nordiska Trädgårdar, en idéträdgård som Andreas designade och byggde upp. Den fick välförtjänt första pris. Själv stod jag med egen monter för Garden flow Shop denna mässa och hade faktiskt Andreas och hans idéträdgård som närmaste granne. Sedan några år tillbaka tillhör Andreas juryn som bedömer idéträdgårdarna, balkongerna och montrarna på Nordiska Trädgårdar.
Inte bara kreatör med blomster
Ett roligt uppdrag som Andreas haft de senaste åren är att skapa dekorationer till Ljunbergsfonden och festligheterna kring den årliga utdelningen av stipendier. Ett uppdrag som inneburit fria tyglar att omsätta ett förutbestämt tema. Fjolårets var Skog och årets Papper, vilket gjorde att 2017:s dekorationer inte medgav några levande växter överhuvudtaget. Det löste Andreas sinnrikt genom att göra en stor girlang formad likt en fluffig klänningskjol som vällde ur väggen och kröp runt från golvet upp till en läktare (girlangen är längre än vad som kan ses på bilden). Otroligt effektfullt, speciellt belyst som den var på kvällen vid festligheterna. Jag blir nyfiken på konstruktionen och frågar hur sjutton alla delar hänger ihop. Andreas svarar att ståltråd och några stänger vad det som behövdes. Och ett antal timmar. Jag tänker att ett frisläppt kreativt sinne dessutom som kommer på idén från början är avgörande.
Den gamla lanthandeln i Kniva
I den gamla lanthandeln fanns originalinredningen intakt kvar, till och med en kyldisk. Det enda som är åtgärdat sedan de tog över är golvet. Under en sliten matta av linoleum med spår av gamla silltunnor, fanns ett vackert trägolv som frilagts. Möbler i tidsenlig stil har fått flytta in i butiken för att komplettera det som redan fanns och det känns onekligen som att kliva in i en tidsmaskin när det översta trappsteget nåtts på entrétrappan och man kliver in genom dubbeldörrarna till butiken. På de gamla hyllorna står utvalda krukor, vaser, tvålar och ljusstakar. Redskap står lutade mot kassadisken och vattenkannor hittas här och var. En förkärlek för det engelska kan skymta men även för tidlös och traditionell design. En känsla av kvalitet genomsyrar den gamla lanthandeln som numera kan titulera sig trädgårdshandel istället.
Kniva Trädgård har kommit att bli ett känt fenomen på kort tid och även långväga besökare hittar hit. Vill man få ett signerat exemplar av Andrés böcker går det givetvis. Vill man få råd och tips från Andreas finns han på plats. A & A sätter en personlig prägel på Kniva Trädgård som sticker ut. De gör det här tillsammans, som så mycket annat. Det gillar det de gör och det märks. Jag blir glad ända in av att få en glimt av den lust och hängivenhet som finns här.
Gemensam bok kommer ut våren 2018
Än så länge är det en aning hemlighetsmakeri kring det, men klart är det att paret håller på att skriva på en gemensam bok som kommer ut i början av nästa år. En bok som handlar om flytten till Kniva och resan med Kniva trädgård. Att de faktiskt vågade starta en trädgårdshandel i en liten by i Dalarna, men det är också en trädgårdsbok där vi får följa med i trädgårdslivet på Kniva och deras personliga förhållande till växter och livet med trädgård med fakta om kryddland, grönsaker och växtgrupper bland annat. Förutom den gemensamma boken hittas A & A i tidningen Allt om Trädgård med jämna mellanrum där de skriver om aktuella säsongssysslor.
Det är tydligt att färgrika och blommande växter uppskattas av dem båda. I uteplanteringarna står omfångsrika dahlior och här och var tittar ovanliga lökväxter upp. I krukorna hittas sommarblommor och blommande perenner. Förkärleken för det blommande avspeglar sig också i utbudet av växterna de säljer. En färgrik blomsterkonstellation i kruka eller i rabatten är det lätt att hitta växter till här.
Om…
André om narcisser
Historiska narcisser är mina absoluta vårlöksfavoriter, de är så gracila.
Andreas om Andrés samlande
Vi har snart the national collection av bladkaktusar hemma, det tar plats att leva med en växtsamlare.
André om vintern
Jag tycker faktiskt om vintern för att under pausen bygger man upp en trädgårdsabstiens som gör odlandet ännu roligare till våren.
Andreas om att odla i zon 4-5
Jag håller på att lära mig vad som går att odla i zon 4-5 men egentligen är det väldigt lite man får välja bort, vi har ju ofta ett välgörande snötäcke över känsliga perenner.
Växthus och trädgård
Ett växthus är införskaffat för att förlänga säsongen och för att kunna dra upp egna plantor. Jag frågar om deras planer för trädgården. Marken är stenig i hela bygden så det är inte det enklaste att bygga en trädgård här. För minsta lilla plantering krävs det först en insats av en grävmaskin för att rensa marken från sten. En lösning som dem tagit till är att istället bygga upphöjda planteringsbäddar, vilket de gjort på flera ställen. Närmast finns planer på ett woodland men som André säger: ’Det är inte något man sätter igång och gör bara för att man har lust utan kräver planering och framförhållning. Det låter formligen ’klonk’ när en spade sticks ner i marken’. Stenen som hittills grävts upp har de vackert återanvänt som murdelar till de upphöjda planteringarna.
Naturen är nära på Kniva. En flock kanadagäss flyger förbi.
När vi svänger in på gårdsplanen mellan de två faluröda husen ser jag André bland växterna hållandes en vattenkanna. Andreas skymtas inne i butiken dit dörrarna står på vid gavel. Blommor och växter står uppställda längs butikens husvägg och entrétrappan är omgiven av korgar, svajande gräs och skira blommor. Ett växthus anas runt hörnet och vägen dit kantas av ännu fler växter, korgar och krukor. Kvällssolen, som är ovanligt varm och mjuk för att vara september, gör att det nästan känns som att sommaren återvänt. Jag stänger bildörren, tar kameran i handen och känner starkt att här kommer jag att trivas.
Följ med i livet kring Kniva Trädgård
Webssida: Kniva Trädgård
Facebook: Kniva Trädgård
Instagram: @knivatradgard
Instagram André: @andrestromqvists
Instagram Andreas: @andreasgraveleij
Öppet t o m 8 okt
Fre 11 – 17
Lör, Sön 11 – 16
Julöppet 18 nov – 17 dec
Lör, Sön 10 -16
Härlig text och bild om ett fantastiskt inspirerade ställe.🌿🌿🌿
Tack.. 🙂
Ja, det är verkligen ett härligt ställe och inspirerande människor!
Mycket trevligt skrivet, blir nog ett besök där nästa år.
Riktigt trevligt ställe att besöka 🙂