Nu när butikerna rear de allra sista vårlökarna går det att unna sig några extra till en krans eller två. Jag gillar scillans små blålila lökar, de brunröda från tulipa turkestanica och vanliga rödlökar. Små lökar är lättast att använda. Jag sparar ofta också en korg med fjolårslökar som annars skulle hamnat på komposten för att kunna använda i dekorationer (och ett antal sätts om igen).

För att fästa lökar på en krans använder jag lite tjockare ståltråd som florister använder, sådan brukar finnas att köpa i blomsterbutiker eller i trädgårdshandeln. Ståltråden trär jag igenom löken och sticker sedan fast i kransstommen genom att böja ändarna så att det blir en slags märla.

Trä upp lökar på spoltråd

Det går också att trä upp lökarna löst på en spoltråd och sedan vira spoltråden med lökarna runt en kransstomme. Lökarna kan då och försiktigt justeras på spoltråden så att de hamnar där du vill. Eller, så träs lökarna upp tätt på spoltråden, som jag gjort denna gång. Lökgirlangen formas sedan till en krans genom att tvinna ihop ändarna. För att den ska kunna hängas upp behöver den fästas på en stabil stomme, kan vara en täckt med mossa, eller varför inte en diskret tunn stomme så att enbart lökarna syns.

Så klart hamnar majoriteten av mina lökar i jorden, men några stycken kan det vara värt att avvara för att njuta av redan nu, speciellt om de fyndats i en realåda. Denna har jag faktiskt hängt upp inomhus.

/Charlotte