Maj är oftast en tudelad månad även om Maj som helhet har ett skimmer över sig som längtas efter i vintermörkret likt en desperat, törstande letar vatten i öknen. I april tas de första försiktiga stegen mot våren, med betoning på försiktiga och stegen fortsätter oftast i en försiktig hastighet ända fram till andra hälften eller ibland slutet av maj. Det är först då alla tulpaner slår ut på bred front, träden har grönskat, det grönskar i rabatterna och det finns en föraning om sommaren.

Tidig vår (läs: i april och första hälften av maj) är träden och buskarna kala, rabatterna består av bar jord och endast enstaka tidigblommande lökar tittar fram bland alla sovande eller precis nyvakna växter. Så ser det ut i större delen av trädgården, det kan till och med vara fruset på sina ställen en bra bit in i maj. Lyckligtvis har jag några tidiga rabatter, framförallt en, som tinar fram och torkar upp snabbt. Där är det full blomning oftast redan i början av maj. Här trivs julrosor som blommar samtidigt som de första små lökarna slår ut. Krokus, vintergäck, snödroppar, scilla, botaniska tulpaner, sippor, nunneört, lungört, hundtandslilja och dårört är några av karamellerna. Här grönskar alla diverse perenner lika tidigt också och ger den där gröna inramningen till vårfloret som man vill ha. Tack och lov för denna rabatt säger jag bara. Jo, glömde en helt fantastisk växt som jag har många av här och det är sockblomma. En av de vackraste växterna, helt ljuvlig med sitt skira bladutspring och blomstänglar med knoppar och utslagna blommor sen som lätt darrar i vinden.

Jag lyckas alltid köpa ett par julrosor varje vår som planteras i den tidigaste rabatten i mitten av maj, men nu tror jag faktiskt att det är fullt.

Vårliga karameller

Sen vår i år

I år blev våren flera veckor sen. Här uppe är det extra kännbart eftersom att säsongen är nog kort som den är. Har ett minne av en sommar då de sista tulpanerna höll ut ända till juli.. Finns det några kvar till midsommar blir det en bukett av de sista. Då får det vara nog med våren hur sen den än varit. Men, nu är nu. Och precis nu är våren som allra finast här. Underbart är kort och extra kort i år. Egentligen vill man vara ute varje sekund för att uppleva de dyrbara dagarna innan försommaren tar över. Än har faktiskt inte alla tulpaner slagit ut, men Brunnävan ’Samobor’ öppnar snart sina första knoppar, häggen blommar och liljekonvaljerna har precis blivit plockningsbara på det tidigaste stället.

Tuttifrutti

Vårens växter är som godis på självplock. Man blir sugen på så många sorter och alla kompletterar dem varandra på något sätt i skön tuttifruttiblandning. Det är klart att även här syns favoritfärgerna, allt väljs inte från godishyllan. Våren är framförallt gul hos mig, men också vit och varm aubergine i olika nyanser.

Maj i trädgården

  • Alla rabatter gödslas med hönsgödsel och jordförbättras med kogödsel där det finns plats.
  • Om det är torrväder vattnar jag för att rabatterna ska få en bra start och komma igång.
  • Det som inte klarat vintern klipps bort eller grävs upp. Gäller framförallt rosor.
  • Det fylls på med grus och bark i gångar där det behövs.
  • Projekt arbetas på och slutförs. I år har det framförallt varit att ta itu med ’sorkrabatten’ och att återställa den.
  • I slutet av maj får alla dahlior komma ut från växthuset och växthuset töms allt eftersom på uppdrivna plantor som planteras ut.
  • De första stora buketterna kan göras av hägg, tulpaner, julrosor och diverse vackra kvistar.
  • Gräsmattan klipps för första gången och ny sås där det varit isbränna (som det blivit på delar av gräsmattan under de senaste vintrarna).
  • Sommarblommor införskaffas i slutet av maj: jätteverbena, fjärilslavendel, hortensior och ett par mörkröda millionbells. Än så länge får dem dela plats med penséerna, som är som vackrast nu.

 

Vet ni vad jag funderar på just nu.. och brukar göra varje år vid den här tiden. Jo, nästa års lökar. Nu är den bästa tiden för det eftersom att det så lätt går att se hur det ser ut och en inte behöver lita på minnet eller bilder. Något annat som är aktuellt att göra nu, men som sällan blir av är att gräva upp de lökar som slutat komma tillbaka. Tulpanblast utan blomstänglar går att vara utan. Nåväl. Tiden brukar sällan räcka till för det, men några stycken tar jag bort varje år i alla fall. Nöjd så. Också över våren som sjunger för full hals på högsta stämman.