En pricksäker smak. Lugnt, harmoniskt och avskalat. Genomtänkt, långsiktigt och contemporary. Ja, ungefär så skulle jag vilja beskriva Maria Dremo Sundströms, eller ’Maria på Almbackens’ stil i trädgårdssammanhang. Maria och jag har varit bloggvänner i många år, jag tror att vi började blogga ungefär samtidigt. Idag jobbar hon som trädgårdsdesigner. När efterfrågan på hennes hjälp att rita trädgårdar växte tog hon steget att starta eget, klev av sitt yrke som civilekonom och hoppade ut i en kreativ, grön värld. Steget var kanske inte så stort att ta ändå med en pappa som arkitekt och ett starkt intresse för form, inredning arkitektur. Trädgårdsintresset fick hon av drivkraften att skapa familjens trädgård, eller husets förlängda rum i trädgården. För det är så Maria ser på trädgårdar, som en tätt hopkopplad del med boendet och dess stil.
Alla bilder kommer från Marias utställningsträdgård på Sofiero 2016
Om trädgårdens design
När vi pratar om vad som är viktigast att tänka på när en trädgård ska byggas säger Maria utan tvekan: form och funktion. Allt börjar där. Med en stark grundform kan en trädgård fyllas med nästan vilka växter som helst, förutsatt att rätt ståndort betänks. Helheten är det viktigaste, inte enskilda växter. Ofta får Maria fria händer i sina uppdrag efter det att funktionerna prickats in och man är överens om grunden. Stora sjok av grönt är basen i alla trädgårdar Maria och det är extra viktigt att entrén är så grön som möjligt året om, gärna med tillskott av vårblommande växter och lökar. Kring uteplatsen får det gärna blomma, men det kan också vara så att hennes kunder är borta sommartid och då är det viktigare att planera in växter som är vackra under sensommaren och tidig höst i stället.
Maria råder
– Planera trädgården utifrån de funktioner den ska ha.
– Tänk rumsindelning i trädgården.
– Våga plantera träd och buskar.
– Gör inte för små planteringar, uteplatser osv. Tänk stort och rejält och i proportion till huset.
Det viktigaste att tänka på är hur man vill använda sin trädgård, vilka funktioner som ska rymmas och var de ska finnas för att sedan utgå ifrån det och binda ihop med gångar, gräsmatta och planteringar. Gör inte för små planteringar, uteplatser osv. Tänk stort och rejält och i proportion till huset.
Hur skapar man en grundform på trädgården? Det kan vara allt från att definiera gräsmattan, gångarna (som bör harmoniera med formen på huset), häckar och inramningar, avdelningar, fasta byggnationer, siktlinjer.
Om man måste prioritera sina insatser i trädgården: Välj träd och buskar som växer till sig. Fokusera på utvalda delar och satsa där istället för att dutta här och var.
Största misstag många gör:
Stensätter för mycket (stenöknar) vilket är populärt i moderna trädgårdar. Man vill ha det lättskött och lägger massor av sten, ibland med några enstaka gräs som får sticka upp. Det blir sterilt och kalt, samtidigt som det faktiskt inte alls är särskilt lättskött.
Övertro till att gräsmatta är det enda som är lättskött.
Rädsla för träd som kan visa sig i allt från att träd tas ner för att man vill ha soligare, till en rädsla för att plantera träd. Det finns ingen härligare skugga än trädskugga, träd ger en ovärderlig takkänsla i trädgården och vackra siluetter under vintern.
Att inte ha tänkt på vad som ger trivsel i trädgården. Exempelvis, en uteplats där man kan se parkeringen med bilar är inte den trevligaste placeringen av den för trivseln.
Råd till nybliven trädgårdsinnehavare: Ta professionell hjälp genom att konsultera en trädgårdsdesigner. Är man växtintresserad kan man ta hjälp med att rita upp formen på trädgården för att själv sedan fylla den med innehåll.
Är det viktigt att planera sin trädgård? ’ Ja det tycker jag. Det är lugnande att ha en ritning att följa.’
Tänk på att när en trädgård planeras att den ska hålla i många år, inte bara under småbarnsåren. Många kunder som precis köpt hus och är i småbarnsfasen av livet vill att trädgården ska anpassas helt för barnen. Tiden går dock fort och Maria råder alla att inte göra det i första hand utan tänka långsiktigt. Studsmattor och andra barnaktiviteter går att planerna in på ett smidigt sätt och med tanke på att behoven kommer ändras.
Lättskött? Jag frågar om dem som anlitar Maria vill att trädgården ska vara lättskött och det vill alla, men samtidigt finns det en förståelse för att det inte finns några underhållsfria trädgårdar och att det krävs skötsel för att en trädgård ska hållas fin.
Vinter i trädgården
Något som ligger Maria extra varmt om hjärtat är hur trädgården ser ut och upplevs vintertid. Under vår intervju, när Maria berättar om hur hon resonerar kring vinterlandskapet i trädgården, kan jag inte låta bli att för mig själv konstatera hur olika förutsättningar vi har. Jag som bor i zon 4 och har en ganska kort säsong, fokuserar på att maximera upplevelsen av trädgården sommartid. Under vintern ligger den oftast begravd under stora mängder snö och några tankar på hur den upplevs då prioriteras mycket mindre. Att ens vistas i trädgården vintertid är sällan aktuellt. Jag erkänner utan tvekan att jag är avundsjuk. Och inte så lite heller. Tänk att ha möjligheten att ha tillgång till sin trädgård året om, att kunna uppleva den mer än under några sommarmånader, och om vädret tillåter en bit in på hösten. Jag förstår att Maria i sina uppdrag lägger stor vikt på detta eftersom att hon verkar i zon 1 som oftast har snöfria vintrar. Att hennes egen trädgård är otroligt vacker vintertid vittnar om att hon lyckas mycket bra med det också.
Marias tips på vackra vinterväxter
Träd med vackra stammar: Kopparlönn, Glanskörsbär, Näverhägg
Buskar: Vintergrön järnek, Mahonia, Hybridolvon, Buxbom, Idegran, Klätterbenved, formklippta buskar, Korneller
Perenner: Skuggröna, Vintergröna, Waldstenia, Sockblommor, Kärleksört, Hasselört, Solhattar, Alunrot
Gräs: Hakonegräs, Tuvrör, Glansmiskantus
Den egna trädgården
När strukturen för familjens egen trädgård drogs upp fokuserade Maria först på var alla funktioner skulle rymmas, för att sedan se till att en stark grundform höll ihop allt. Viktigt var också att trädgården skulle vara vacker vintertid. Tomten är på 660 kvm och själva trädgården på 400 kvm. Huset är ett typiskt 70-tals hus och vissa delar av trädgården är från tiden då huset byggdes, det mesta har dock tillkommit från 2010 och framåt. Maria och hennes familj har bott i huset sedan 2003 och det har både renoverats och byggts till. Huset ligger fördelaktigt på en hörntomt och det finns vackra stora träd precis utanför som ger stort värde till upplevelsen i trädgården. Baksidan har sydläge och framsidan, där entrén finns, ligger i norr.
I trädgården finns ett ursprungligt körsbärsträd, en stor pil och en thujahäck från 70-talet. En vacker Praktmagnolia har tillkommit efteråt men fanns när Maria och hennes familj köpte huset. Resten i trädgården är nytillkommet. Maria beskriver stilen som grön, frodig och formstark. Jag frågar om det fanns en plan eller om den växt fram allt eftersom? Maria svarar att det alltid funnits en plan som hon och hennes man gjorde tidigt. Trädgården har sedan byggts upp successivt efter den. I trädgården finns en matplats nära huset, solstolar, en plats i kvällsolen och en i skugga under körsbärsträdet, en bambuberså med stolar, ett trädgårdsskjul och plats för kompost. Vid entrén på framsidan av huset har cyklar, soptunnor och andra funktioner smart placerats så att de smälter in och gör entrén lugn och välkomnande istället för rörig och oharmonisk.
Mest nöjd med: Att den är så vacker på vintern.
Jorden: Lerjord som fungerar bra. Gödslas med kogödsel och någon slags kväve på våren.
Största lärdom: Att en trädgård verkligen är föränderlig. Även om en växt trivs bra på ett ställe i många år är det inte säkert att den alltid kommer göra det.
Svårt: Att få något att trivas under magnolian där det är torrt, skugga och mycket rötter. Hasselört fungerar hyfsat, Vinca trivs inte och inte heller julrosor. Det är ett ständigt prova sig fram här.
Utmaning: Åkersniglar som går hårt åt hostorna. Har många i krukor men det hjälper inte helt.
Genvägar: Jag skrubbar inte krukor.
Ogräs? Har inte så mycket ogräs men är inte heller pedant.
Drömmer om: Ett växthus och det är på gång. Kanske byggs det under nästa sommar. Växthuset kommer stå där studsmattan tidigare hade sin plats och kommer bli 20 kvm.
Utställningsträdgård på Sofiero
På Stora sommarfesten på Sofiero sommaren 2016 hade Maria en vacker utställningsträdgård som blev mycket uppskattad. Tanken med trädgården var att ge besökarna konkreta tips till sin egen trädgård och att visa att man på liten yta kan skapa en trädgård. Idéträdgården var 55 kvm stor (eller liten) och innehöll en lonungedel, köksträdgård och matplats. Målet var att visa på en genomtänkt och görbar trädgård. I sin helhet, i delar eller som en del av en större trädgård.
Mer information kring alla växter, material och byggnationer av trädgården på Sofiero hittar ni HÄR
Malmö Garden Show – En skön hörna
Snart är det dags igen för Maria att göra en utställningsträdgård. Den här gången på Malmö Garden Show i början av juni. Grundtanken är densamma som för trädgården hon gjorde på Sofiero, att ge konkreta tips på hur man kan göra i sin egen trädgård. Ytan är mindre denna gång, endast 35 kvm och här får inte besökarna gå in i trädgården som man fick göra på Sofiero. Materialen är trä, singel och marktegel i kombination med corten. Det blir en träfond i bakre delen och sittplatser. Alla snickerier målas med bergoxid som ger en slags ’mörkgrön-brun-grå’ nyans som kommer bryta vackert mot träden (Näverhägg Prunus Maackii) och rostiga planteringskärl i corten. Det blir vatten, grönt och svala färger på blommorna. Klot, pelarthujor, Trollius ’Alabaster’, allium och aklejor.
Information om Malmö Garden Show HÄR
Jag hade lyckan att få se Marias trädgård på Sofiero. Ni som har möjlighet att besöka Malmö Garden Show – gör det! Jag lovar att ni kommer bli inspirerade. Att bygga visningsträdgård har sina nervpåfrestningar. Allium som står i kylen för att hålla blomningen i schack och aklejor i flera nyanser som står redo för att vara säker på att det blir rätt slutresultat är exempel på några av finlirets små detaljer som kan krävas för att bygga en fantastisk utställningsträdgård. Något jag är helt säker på att Marias kommer att vara.
Här hittar ni Maria
Blogg: www.almbacken.se
Instagram: @mariapaalmbacken
Facebook: Almbacken Trädgård
Återigen ett fantastiskt reportage! Väldigt roligt att läsa om en proffsträdgård med mycket ”resurser” både materiellt och kreativt.
Håller med om att helheten är viktigt, men jag som även odlar alpiner tycker dock att en enskild växt kan vara nog så viktig :-)! Jag kan förlora mig i en enda blommas blå…
Dessutom tror jag att jag är nog mer ”detaljist” – hopplöst fixerad vid onödiga detaljer.
Tack så mycket Anja!
Jag är precis som du en växtälskare men gillar också helheten. Jag går igång både på väldesignade trädgårdar och på växtnördparadis. Skönt att man får ha det och göra som man själv vill. 🙂 Och att det finns hjälp att anlita om man behöver det.