De vackraste kransarna, generösa bordsdekorationer, ljuvliga buketter och blomsterskapelser i alla möjliga skepnader. I Minnas Blomsterverkstad flödar kreativiteten och känslan för det gröna, blommor, kvistar och grenar. Det som började som ett intresse för cirka 10 år sedan har till dags dato resulterat i ett flertal böcker, en uppsjö av reportage, föreläsningar, kurser, utställningar och mycket mer. Vi är många, många som genom åren fått stor inspiration, idéer och lust genom att följa Minnas blomsterkreationer, men också genom de miljöer hon skapat och hur allt avbildats med kameran. Minna är ett enda stort knippe av sprudlande uppfinningsrikedom. Vad hon än stöter på får hon en idé som blir till något vackert och dekorativt. Jag frågar henne om var hon får sin inspiration, hon svarar:  – ’Från naturen och det som är allra närmast. Jag tycker det är viktigt att materialet till buketter och dekorationer till största del ska kunna hittas i den egna trädgården eller i naturen. Det var så jag själv blev intresserad på riktigt. Vi bodde på landet och jag började göra dukningar med dekorationer gjorda av det fanns nära till hands.’ 

Alla bilder är från Minnas utställning på stora trädgårdsfesten på Sofiero i fjol.

Minna tipsar: När oasis används som stomme i dekorationer är det bra att tänka på att ju större yta oasisen har, desto mer växtmaterial går det åt för att täcka ytan. Och, en högre dekorationen kräver mer material än en lägre. En kaffekopp är ett bra tips att använda för att göra en dekoration i som inte sväljer så mycket material. Gör flera små istället för en stor.

Det började med en blogg

Det var inom reklam och marknadsföring Minna startade sin yrkesbana men 2008 sa hon upp sig, två år efter att bloggen Blomsterverkstad startat. Det gick ganska snabbt för andra att få upp ögonen för Minnas blick och talang via bloggen och det blev tidigt både tidningsjobb och bok. Det riktiga fotointresset kom med bloggen men även innan fotade Minna en hel del. Jag återvänder till frågan om var inspirationen kommer ifrån och hur det egentligen började. Startskottet för alla inspirationsreportage som synts i otaliga magasin sedan många år tillbaka är tidningen Isabellas och dess grundare som personligen inspirerade Minna. Isabellas var en tidning som Minna kände sig helt hemma i stilmässigt och som gav henne en kraftinjektion att själv komma igång med att göra jobb för tidningar.

Det ska vara enkelt och roligt

Minna, som är helt självlärd, vill att det hon gör ska vara enkelt, roligt och passa vanliga människor, speciellt i dag när intresset för blommor och grönt har blivit så stort som det har de senaste åren.

Var miljösmart, ekonomisk och tänk återvinning

Minna tipsar:

 • Köp ’gamla’ blommor billigt. De är ypperliga att använda i låga arrangemang. Komplettera med grönt om det behövs. Även torkade blommor är vackra att använda i arrangemang.
 • Återanvänd en befintlig bukett. Blommor lever olika länge, släng därför inte en bukettt bara för att några blommor vissnat. Plocka bort det som inte är vackert och gör om buketten i flera mindre, komplettera med material från trädgården eller sätt i små flaskor.
 • Sträva efter att först och främst använda det material som ges naturligt från trädgården och naturen.

Bra att ha när man ska göra buketter och dekorationer

 • Floristkniv, eller annan liten vass kniv, för snitt
 • Sekatör
 • Sax
 • Avbitartång
 • Metallpinnar & elefanttråd (som florister använder) som kan klippas i mindre bitar och böjas till märlor för att fästa dekorationer på kransar eller arrangemang
 • Spoltråd
 • Grov metalltråd för att göra mindre/tunnare kransstommar av
 • Hönsnät för att använda till stommar av olika slag eller för att stärka upp i vaser för snittblommor
 • Halmstommar till kransar
 • Alla slags natursnören

 

– ’Det som blommar för stunden är det vackraste, säger Minna. Varje säsong har sina favoriter. Just nu är jag extra förtjust i tulpaner på lök som jag hoppas fler upptäcker också. De är fantastiska att använda i olika slags arrangemang.’

 

Jag frågar Minna vad hon skulle jobba med om hon inte gjorde det hon gör nu. Hon svarar snabbt: – ’Sjuksköterska. Jag älskar att ta hand om människor och har alltid velat bli sjuksköterska.’

Om trädgården

Minnas trädgård ligger i zon 2 och är en vanlig villaträdgård på 100o kvm, där en 1/3-del är köksträdgård. Huset är byggt 1924 så det fanns en grund i trädgården när Minna flyttade dit för ett par år sedan. Framförallt är det träden, en syrén och äppelträdet som är guld värda att de redan fanns. I äppelträdet växer en syrenhortensia yvigt och är bland det vackraste i trädgården. I köksträdgården odlas dekorativa grönsaker som grönkål, plamkål, mangold, vitlök (som ofta får gå i blom), men även ätbara tagets och ringblommor. I en stor del av köksträdgården växer också massor av kryddor

Ett växthus är ett måste

I trädgården finns ett växthus som byggdes när Minna köpte huset. Det är 15 kvm stort (eller litet…) och används som blomsterverkstad och fotostudio men också till att spela spel i på sommaren och äta middagar med familjen. Växthuset är inrett med en hyvelbänk och ett bord från hennes pappas gamla verkstad. Förutom en vinranka, som fanns innan, odlas allt i krukor i växthuset. Minna berättar att sommarblommorna många gånger är fina ända fram till jul.

Årets projekt i trädgården

 • Göra ytterligare ett försök med luktärter. Minna säger:  – ’Hur jag än gör får jag dem inte att växa och trivas som de ska. Men jag ger inte upp så i sommar försöker jag igen.’
 • Kämpa mot mördarsniglarna. Den eviga kampen.

 

Kranstips för nybörjare

 • Enklaste sättet att göra en krans är att klä en halmstomme med en grön bas, exempelvis mossa, som sedan dekoreras med blad eller blommor som nålas fast. Andra bra basmaterial till en krans är: murgröna, buxbom, lingonris, lagerblad och alla slags barrväxter. Buketter i små glasvaser kan surras fast med ståltråd på den gröna baskransen. Byt ut dekorationerna allt eftersom.
 • Ett alternativ till att klä stommen med grönt är att göra en baskrans genom att binda fast halm eller hö som får spreta och vara yvigt. Även på den basen kan dekorationer fästas som exemplevis små lökväxter,  kvistar eller varför inte julrosblommor i små vaser.
 • Tänk på att det alltid går åt mer material än man tror. Det bästa är att klippa till materialet innan.
 • Till riktigt små och smala kransar är det enklast att göra en stomme av grov ståltråd. För att det man ska klä kransen med ska vara lätt att hantera och inte glida runt, är det ett tips att göra små knippen eller buketter först som sen fästs på ståltrådsstommen.

 

På min ytterdörr blir det oftast en vårkrans av lösbunden hö eller halm på en halmstomme som jag dekorerar med små lökväxter.

Små lökar och prydnadsäpplen är några av Minnas favoriter till alla slags blomsterdekorationer.

Blomsterverkstad i vinhuset på Sofiero

I vinhuset på Sofiero byggde Minna upp sin Blomsterverkstad under den stora trädgårdsfesten i augusti i fjol. Kransar, blommor, material, korgar, vaser, arrangemang gav oss besökare en inblick i Minnas blomstervärld och hur det går till bakom kulisserna när hon kreerar sina blomsterverk. Det var en ren fröjd att bland vinrankornas blad se allt vackert som dukats upp.

Blomsterverkstaden som flyttat in i Vinhuset under stora trädgårdsfesten på Sofiero i fjol.

Tävling i blomstertårta

På stora trädgårdsfesten arrangerades det även en kreativ tävling i att göra en Blomstertårta som Minna och Blomsterverkstad höll i.
Här är några av de kreativa tårtorna som kom till final.

Växter i trägården som ger bra material

Snöbär, både vita och rosa
Silverpäron
Fläder
Prydnasäpple (olika färger)
Murgröna
Syrén
Rosor
Hortensia
Gräs
Kryddor
Krypenar och barrväxter

I vasen står ett knippe kvistar från snöbärsbusken, ett av Minnas tips på växter att plantera för att få tillgång till närodlat dekorationsmaterial.

Här hittar ni Minna

Nytt för i år är att Minna börjat spela in korta personliga filmer med inspiration och enkla instruktioner. Så håll utkik på blogg, facebook och instagram efter dem. Är du intresserad av att gå på kurs hos Minna (dekorationer, styling, foto osv) och är en grupp – kontakta henne! Minna håller kurser som grupper bokat, det kan vara allt från kompisgäng, föreningar eller yrkesgrupper som vill lära sig eller få inspiration.

I september arrangerar Minna en kurs på Lidingö i dagarna tre för florister med världskända Francoise Week från Portland. Temat är bröllop och redan har massor av anmälningar ramlat in från florister även utanför Sverige.

Kurs som Minna arrangerar med Francose Week  –  information  HÄR

Blogg:  blomsterverkstad.blogspot.se

Instagram:  @blomsterverkstad

Facebook:  Blomsterverkstad

Youtube:  Minna Mercke Schmidt

 

Minna fortsätter att dela med sig av sin blomstervärld.
Det är jag glad för.
Tack för all inspiration.