Med ögon känsliga för blomster, dess färger, former och hur de tillsammans kan bli skira, rustika, pompösa, lyxiga och färgsprakande symfonier. Med en lika säker känsla för hur saker och ting harmonierar med varandra och en lång erfarenhet av att gestalta miljöer som får snålvattnet att rinna för de flesta. Där har ni en kort beskrivning av Mona Blom, en av de ansvariga för växthusmiljöerna på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm.

Sköna växthusmiljöer

Det är oktober när vi ses. Det gulnar i träden och utesäsongen går sakta mot sitt slut, en viss begynnande förberedelse inför vintern i uteavdelningen går att ana. Det är däremot inte något som märks när man kommer innanför dörrarna till de stora växthusen där Mona är i full färd med att bygga upp en ny miljö bland krukväxterna. Färgglada flamingos på stora papperstryck hängs upp som fonder och generösa krukväxter i liknande färger tillsammans lyxiga krukor håller på att få sina platser på borden framför, allt styrt med Monas fingertoppskänsla för slutresultatet. Och det är just i de här sammanhangen Mona framförallt hittas på Slottsträdgården Ulriksdal, fokuserad på att göra miljöerna i växthusen så inbjudande som möjligt. De vackra och ofta överdådiga blomsterarrangemangen som välkomnande står i entrén eller utplacerade i växthusen är också Monas förtjänst. Det formligen lyser om Mona under tiden jag ställer mina frågor till henne om hennes roll på Ulriksdal.

Vi backar bandet först en liten stund. Större delen av sitt yrkesverksamma liv har Mona drivit eget företag, och inte vilket som helst utan Årstiden på Drottninggatan i Stockholm. I 21 år drev hon och Anna-Karin Nyfjäll detta inrednings-och blomstermecka som var nydanande på många sätt, bland annat genom att vara en av de första som sålde vintage. Allt i butiken kunde köpas och det fanns allltid en charmig och unik samling möbler och inredningsdetaljer som handplockats av Mona och Anna-Karin. Årstiden satte avtryck på mässor, events, i tidningar, tv och fungerade som en slags inspirationsmetorpol som nådde ut i alla slags cirklar.

Från ogräsrensning till florist

Jag blir alltid nyfiken på att hur intressen föds och var allt börjar och frågar Mona om just det. Varför blev det blommor? Hur kom det sig att hon utbildade sig till florist? Under uppväxten i Österåsen utanför Sollefteå i Västernorrland fanns det extrajobb att få på den handelsträdgård som låg i närheten. Arbetsuppgifterna bestod av allt från att rensa ogräs i det ekologiska frilandet till att göra julgrupper. Handelsträdgården var tidig med en ekologisk verksamhet och hade ett nära samarbete med det hälsohem som också låg i Österåsen och fortfarande gör det. Efter gymnasiet och tiden på handelsträdgården blev det jobb på en blomsterbutik i Sollefteå där världen med snittblommor och blomsterkreationer öppnade sig och ganska snart sökte Mona in på floristutbildningen i Norrköping. ’Det estetiska, att få skapa med blommor var det som lockade mig’ säger Mona.

Har en florist snittblommor hemma också, eller tar jobbets blommor all plats i en funderar jag över. Vad tror ni? De grandiosa arrangemang som Mona har möjlighet att göra på jobbet blir det inte några hemversioner av får jag veta men färska blommor på bordet finns det alltid, oftast i enkla, naturliga sammansättningar. Knoppiga blommor är favoriter berättar Mona och gärna mörka eller ljust rosa. Det går att ana att buketten, den stora och pampiga, i ett av växthusen på Ulriksdal vid mitt besök, är en spegling av Monas personliga färgval och stilen är precis som Mona beskriver den, frisläppt, spretig och något vild. Ljuvlig och lyxig skulle man också kunna säga tycker jag.

Mina blomsterarrangemang är ofta frisläppta, spretiga och drar åt det vilda hållet.

Mona om

Pelargoner: Jag gillar pelargoner och provar gärna olika sorter varje år men är inte någon fantast. Jag är ombytlig och är alltid nyfiken på att testa nya växter och skulle därför inte kunna tatuera mig säger Mona och skrattar.
Krukväxterna hemma: Det blir framförallt stora och lätta krukväxter. Jag har tagit död på ett antal myrten.
Julens blommor: Hyacinter är favoriten utan tvekan, gärna många i grupp och gärna knoppiga. Också snitthyacinter är fina.
Hittas inte hos mig: St Paulia har jag inte lärt mig att tycka om. Men det kanske kommer. När det gäller färger har jag svårt för gult och orange.
Det här kanske du inte visste om mig: Jag har tävlat både i längskidor och basket. Uppväxten bestod till stor del av idrottande vilket jag har till godo än i dag med en grundfysik som är viktig och inte ska underskattas när man arbetar i trädgårdsbranschen som många gånger är fysiskt krävande.

Giggs och Brorsan

Alla som följer Mona på instagram känner också Giggs och Brorsan. Växthuskatterna som blivit så pass kända personligheter att de efterfrågas av besökare och numera har en egen låda på kassadisken som de ofta hittas i. De tillhör Slottsträdgården Ulriksdals team skulle man kunna säga. De dråpliga beskrivningarna av deras dagliga förehavande som Mona fyndigt formulerar på ett kärleksfullt sätt är vi många som fnissat åt och men har också gjort att vi tagit de båda katterna till våra hjärtan.

Ulriksdals egenodlade växter

Slottsträdgården Ulriksdal har en stor produktion av egenodlade växter, allt från perenner till säsongsblommor och krukväxter. Cirka 120 olika kulturer odlas och en halv miljon krukväxter. När jag träffar Mona är det full aktivitet med utplantering av St Paulia pluggplantor. Julstjärnorna är fortfarande gröna och står i tusentals i flera av växthusen. Jag får en rundtur bakom kulisserna och får se både julrosor på rad och vårens blommor på tillväxt. Det här går jag igång på. Själva odlandet, processen bakom. Min första praoplats var på en handelsträdgård där jag fick skola ut småplantor. I massor. Man skulle kunna tro att det skulle trötta ut en 14-åring, men jag var fascinerad redan då.

Det som säljs allra mest av när det gäller det egenodlade sortimentet är pelargoner och julstjärnor. I januari och februari är kornettblomma och St Paulia stora och bladbegonior är en ny storsäljare under uppsving. Under januari och februari lockar dessutom självplock av tulpaner många besökare som tar chansen att själv få klippa sig en vårlig bukett. Förutom krukväxter producerar växthusen ett stort antal perenner av olika slag och numera också större exemplar av dessa som säljs mitt i sommaren för dem som snabbt vill fylla ut i rabatten eller i krukan. Växter som passar bra i utomhuskrukor säljs det också mycket av såsom alunrot, revsuga, sedum, olika slags höstfägring och julrosor, dessutom en ansenlig mängd säsongsblommor såsom penséer, snötörel och fjäderborstgräs bland annat. Dagarna efter mitt besök levererades kring 9000 amaryllis varav 84 sorter. Mona berättar att det blir precis likt en tomteverkstad när lökarna ska krukas. Amaryllis är utan konkurrens den mest populära julblomman hos Ulriksdal. Även snittamaryllis säljs det mycket av och redan under tidig höst.

Frilandet

En viktigt och populär del i Slottsträdgården Ulriksdals verksamhet är Frilandet som är öppen under odlingssäsongen från försommaren till sen höst. Tanken bakom frilandet är erbjuda trädgårdsupplevelse till alla och framförallt till dem som inte har tillgång till en egen trädgård. Att visa och erbjuda en ekologisk odling har också stor betydelse, ambitionen är att få folk att tänka till kring odlande och vår miljö. Frilandet är omåttligt uppskattat och omtyckt och lockar stora mängder besökare som på egen hand med en vacker korg på armen kan välja och vraka bland ätbart och blomster.

Mer och mer grönsaker

Både blommor och grönsaker sås i omgångar för att kunna ha en så lång skördeperiod som möjligt. Grönsakerna ökar hela tiden i populäritet, vilket är lätt att förstå. Att få komma hit och skörda sina egna grönsaker måste vara det närmaste egenodlat som går att komma utan att ha ett eget grönsaksland.

Vi pratas vid några tillfällen efter mitt besök och en av gångerna har teamet som ansvarar för växthusförsäljningen precis varit på inköpsresa i Holland där de handplockat krukväxter, varav många stora, en del riktigt stora. Jag frågar om trenden just nu och får veta att det som efterfrågas är att kunna skapa sig en utomhuskänsla inne. Växterna får inte ta för stor plats dock men upplevas som utomhusväxter. Stora växter på stam som uppfattas som små träd är extra populära. Monstera med sina djungelliknande blad är det också strykande åtgång på, även fikus.

Mona berättar om ett besök hos en leverantör av bonsai i Holland där hela odlingsytan av växterna hissades upp i taket av växthusen för att frigöra yta. Golvytan användes till plantering och packning.

De senaste dagarna har inomhusteamet varit fullt upptagna med att förbereda det sista inför den årliga Vinterkvällen som arrangeras i växthusen den 16 november då det bjuds på julinspiration, bubbel och tilltugg. Mona, som är en av spindlarna i nätet för kvällen, är i sitt esse och gör avtryck i miljöerna som byggs upp och upplevelsen som bjuds på. Jag återvänder till mitt omedelbara intryck när Mona berättar om vad hennes roll består i på Ulriksdal och hur det lyser om henne när hon berättar vad hon gör. Det inspirerar. Människor som hamnat på rätt plats och gör saker de tycker om och dessutom inspirerar andra med det de gör.

Här hittas Mona

Instagram: Monablomm

Vill du gå på kurs hos Mona och lära dig göra kransar eller julgrupper finns information om det här: KRANSAR  &  JULGRUPPER

Mer information om Slottsträdgården Ulriksdal:  HÄR

 

Vid tangenterna och bakom kameran
/Charlotte