Hej där. Det länge sedan jag skrev något här. Det blir instagram allra mest nuförtiden och bloggande i perioder då tid och lust finns. Det har hänt en hel del de senaste två åren. Både upp-och-ner saker. Tankar på tid, liv och innehåll har alltid varit närvarande men blivit än mer viktiga. Att jag fyller femtio nästa år har gjort det extra tydligt. Inte så att jag har någon åldersnoja, inte på något sätt, men är än mer inriktad på att vara här och nu. Det värmer att flera av er hört av sig och undrat om jag slutat blogga. Det har jag inte, men vilat från den ett tag. Precis som trädgård bör vara lustfyllt är det viktigt att bloggandet får vara det också. I sommar har det jobbats mycket i trädgården. All gräsmatta togs bort och ersattes med stenmjöl. Ett jobb som heter duga i värmen som var i juli men det var det värt alla gånger och vi är mer än nöjda över resultatet. Det blev en helt annan trädgård. För er som är nyfikna på hur vi gjorde kan jag berätta att det kommer ett reportage till våren där jag beskriver steg för steg. Lovar att säga till när det är dags för publicering.

Här har gräsmattan precis tagits bort och en fåra grävts för vattenledning.

Nu är nu

Arbetet med stenmjölsgångarna var planlagda att bli klara innan augusti då jag bjöd in till kombinerade guidade trädgårdsvisningar och kurser. Jag ler fortfarande när jag tänker på de tillfällena. Så roligt att ha möjlighet att få prata trädgård med så många. Och så roligt att intresset var så stort att ett par extra tillfällen fick sättas in. Ni som var här under augusti fick veta lite grann om de kommande planer jag har för trädgården. Det är där Nu är nu kommer in. Det är nu det är dags om det ska bli av. Jag ska berätta vad jag menar. Att på något sätt och i någon omfattning få jobba med trädgård har varit min inriktning de senaste åren och det kan man givetvis göra på flera olika vis. Att få dela med mig av inspiration, lust och kunskap kring trädgård och att det går att ha trädgård även om man bor i norr är det som driver mig. Det finns så mycket gott en trädgård kan ge.

Långt slangtrassel är snart ett minne blott. Vi grävde ner ledningar för flera vattenposter i trädgården när vi ändå grävde i somras.

Vågar knappt tro att det är sant

Från att ha varit en skiss i ett block ritad med linjal och blyertspenna har vi nu ett bygglov klart för en hus. Ett hus som gör det möjligt att ha öppet i trädgården på helger under säsongen. Entrén för detta kommer att bli en helt annan (från gångvägen nedanför vår trädgård) och det blir plats för en liten butik, sittplatser, kök och toalett. Ni kanske undrar var vi har rum för ett hus i trädgården. Längst nere på tomten finns det en yta som inte är anlagd och som jag kallar ’det vilda’, det är där huset kommer byggas. Det blir plank, staket och ett flertal häckar för att avgränsa och rama in. Och ännu fler ytor av stenmjöl.

Ni må tro att planerna är många. Jag ser bara möjligheter. Det blir mer av kurser, möjlighet att boka både trädgård och mig, och öppethelgerna kommer fyllas med olika slags innehåll. I år har jag börjat hålla föredrag och bokningarna inför nästa år är redan i gång. Mer info om föredragen kommer inom kort här på bloggen men det går alltid att maila mig redan nu om intresse finns: charlotte.andersson@gardenflow.se

Bronsfänkål.

Trädgård och friskvård ligger mig varmt om hjärtat. Jag hittade ut i trädgården genom en sjukskrivning för över tio år sedan och blev kvar. Det friskvårdande och rehabiliterande en trädgård kan ge är det bästa. Just nu går jag en utbildning/kurs på SLU i Alnarp som heter Trädgårdar i vård. Att vi mår bra och återhämtar oss allra bäst i gröna miljöer är av forskning klarlagt. Tätt samman med det hälsosamma gröna, hänger vår närvaro i nuet. En trädgård kan vara en stor hjälp med det. För att få ett större djup, kunskap och metoder kring vår närvaro i nuet utbildade jag mig till instruktör inom mindfulness i våras. I de många planerna finns även delar som har med allt detta att göra, det gröna friskvårdande. Exakt hur och på vilket sätt får framtiden utvisa. Tänker att även små steg som hjälper till här är värda mycket. Nu först en vinter med plugg och förberedelser inför byggnationerna till våren. Längtar efter att få välkomna er till det nya i sommar!

Ses snart här igen.
Vintern är en bra tid för bloggande.

/Charlotte