Det är skönt att ha krukor med växter som sköter sig själv i stort sett. Och det är skönt att växterna kan hänga med år från år. Perenner i kruka är oslagbart i längden. Antingen för att återvända kommande år i krukor eller för planteras ut i trädgården. De perenner jag använt mest i kruka genom åren och som lätt övervintrar är: hosta, alunrot, kärleksört, taklök och spetsmössa, men många perenner fungerar att ha i kruka. För mig blir det bara fler och fler i krukorna.

Spetsmössa.

Mix av kärleksört i två av krukorna och ’Matrona’ i den bakre och alunrot längst fram.

Små plantor av olika kärleksört tillsammans i en kruka. Blev ganska kul tycker jag.

Alunrot är en sådan tacksam och vacker växt. Perfekt att ha i kruka och lätt att matcha bladfärg med det övriga.
Det är galet hur många olika sorts alunrot det finns egentligen. Galet som i galet roligt.

Kärleksört

Det blev mycket kärleksört i år, både i krukor och ännu mer i rabatterna. Det är en sådan otroligt stabil växt och det är få perenner som inte har någon ’sämre’ tid under säsongen utan håller sig vacker från det den tittar upp tills den stupar av kylan. En hjälteväxt som jag tycker bara mer och mer om. Förutom den vanliga kinesiska kärleksörten är ’Matrona’ den jag fallit mest för men det finns många fina.

Övervintring

De flesta perennerna som varit i krukor under säsongen gräver jag ner i en planteringslåda innan det fryser. Det går att ställa undan krukorna på ett skyddat ställe också för övervintring. Det är vätan som är boven oftast om övervintringen inte lyckas. D v s att växter frysruttnar. Får de bara något skydd mot vätan brukar de flesta klara sig bra men att gräva ner någonstans är det säkraste. Aurklier är tåliga rackare, har övervintrat mina i lerkrukor som varken stått skyddat till eller varit nergrävda.