Dahlior, dahlior, dahlior. Finaste blomsterromantiken och sommarens motsvarighet till tulpaner, fast mycket bättre egentligen eftersom att de blommar betydligt längre och knölarna kan sparas från år till år och villigt blommar om och om igen. Vad mer kan man önska egentligen? Jo, doft hade varit trevligt om det fanns några sorter som hade, känner bara till en med doft och det är hybriden ’Mexican Star’ (hette ursprungligen ’Mexican Black’) som har en svag doft av choklad. Dahlior är sannerligen en gåva till oss färg- och blomälskare.
Plantera dahlior
Sätt knölarna ganska ytligt så att översta växtpunkten kommer något under jordnivån. Många gånger har det redan börjat skjuta skott där, så det är lätt att se. Jag byter alltid jord i krukorna varje säsong för att de ska få bra med kraft för att orka blomma. Jag gödslar upp vanlig ekologisk plantjord med kogödsel och hönsgödsel och blandar ut med det jag har i form av jord från trädgården, kompost, lövmull eller annat som gör gott för plantjorden att blandas ut med (det går att använda enbart plantjord). Sedan vattnar jag igenom alla krukor ordentligt och ställer dem i växthuset. Där får de stå och växa på sig tills risken för nattfrost är över i slutet av maj eller början av juni. Ibland planterar jag ut några direkt i rabatterna men oftast sätter jag alla i kruka. De flesta får ganska stora krukor för att ha tillräckligt med växtutrymme och för att inte torka ut för snabbt vid varmt väder.
Här är det knölar som är ’nya’ och inte är så stora, men ändå har hyfsat omfång. Dessa krukor är inte deras slutstation utan alla kommer att planteras om i enskilda större krukor eller samplanteras flera stycken i större planteringskärl. Jorden är en mix av kompost, ’återvunnen’ jord och en nypa halvförmultnade löv enligt principen att ta vad man har i första hand. I jordmixen är det även hönsgödsel tillsatt. Ibland hoppar jag över hönsgödslet i detta skede till de mindre krukorna som ska planteras om i större krukor i slutet av maj och tillsätter det i jorden då istället.
Hur stor kruka ska man använda?
(denna knöl är för stor för hinken)
Det här är en knöl som är ca 5 år gammal och är i behov av att delas om den ska planteras i en zinkhink i samma storlek som på bilden. Knölen behöver dock inte delas om man har möjlighet att ge den en större kruka. I en normalstor zinkhink brukar jag sätta 1-2 nya knölar beroende på hur stora knölarna är vid köptillfället samt hur växtvillig sorten är, något som tydligt märks vid fördrivningen. Knölar som är riktigt små som nya har jag i mindre krukor så att de får växa på sig. Ibland blommar inte sådana små knölar första sommaren.
Här är det ’Mexican Star’ (kallades först ’Mexican Black’) som är en hybrid mellan chokladblomma och dahlia. Jag upplevde den som otrolig växstark och var i fjol den dahlia som kom igång allra snabbast vid fördrivningen och den sort som hade växt på sig allra mest inför utplanteringen. Vill man kan man toppa dahliorna för att få buskigare plantor. Jag gör sällan det.
Avhärdning
Precis som alla växter som kommer från ett växthus eller inomhusmiljö behövs en avhärdning så att bladverket får en chans att anpassa sig till utomhusförhållanden. Jag brukar samla ihop alla krukor och ställa längs husväggen eller vid något annat skyddat ställe under några dagar och täcka över med fiberduk nattetid. Här avhärdar jag dahliorna mot ett staket i väntan på att de ska placeras i ytterkorgar eller planteras i hinkar och ektunnor. Längst bak står ’Mexican Star’.
Hur många knölar i varje tunna?
I de två tunnorna närmast i bild har jag 6-8 st och i tunnan längst bort är det 4 st knölar. Från vänster till höger: ’Dark Spirit’, ’Karma Choc’ och ’Mexican Star’.
Jämn vattning viktig
Dahlior behöver regelbunden vattning för att de ska orka sätta knoppar och för att blomningen ska vara fin och riklig. Det går inte att slarva med vattningen.
KÖPA KNÖLAR: Om du har möjlighet: känn på knölarna så att de inte känns torra eller till och med torkade som en del hinner bli i slutet av försäljningsperioden i butikerna. Knölarna ska vara spänstiga och kännas fasta. När man beställer via nätet är risken många gånger betydligt mindre att få torra knölar då förvaringen av knölarna hos dessa återförsäljare oftast kan ske under bättre förhållanden än vad många butiker har möjlighet till.
FÖRVARA KNÖLAR INNAN PLANTERING: Om det dröjer innan dahliorna kan planteras från det att de införskaffats är det allra bäst att mellanförvara dem i ett svalt och mörkt utrymme så att de inte lockas att börja växa för mycket och så att de inte torkar ut i onödan.
FÖRDRIVA/PLANTERA: Fördriv knölarna frostfritt under våren för att tidigarelägga blomningen – jag krukar mina oftast i början av april men hade jag möjlighet och plats för det skulle jag starta redan i mitten av mars. Jag fördriver mina i växthuset. Sätt knölarna så att de hamnar ganska ytligt – något under jordnivån. Många gånger har det redan börjat skjuta skott där, så det är lätt att se.
KRUKOR: Använd inte för små krukor så att knölarna får tillräckligt med växtutrymme. Jorden i en liten kruka torkar dessutom snabbare. De kan givetvis planteras direkt i rabatten.
JORD & GÖDSEL: Jag planterar knölarna i vanlig ekologisk plantjord som gödslats upp, eller i en mix av ’återvunnen’ jord, kompost och plantjord. Jag tar i princip det jag har tillgång till i jordväg och kompletterar med köpejord samt gödslar upp. Något mer gödsel tillsätter jag egentligen inte men när blomningen har pågått några veckor tillsätter jag ibland flytande näring i samband med vattningen, ungefär 1 – 2 gånger i veckan. Ibland hoppar jag över att gödsla de små krukorna vid fördrivningen eftersom att de dahliorna ändå ska planteras om i större sen och tillsätter hönsgödslet då istället.
LÄGE: Dahlior blommar rikligast i soligt läge, men går att ha i halvskugga.
VATTNING: Jämn och regelbunden vattning är viktig för att dahliorna ska orka sätta knoppar och kunna blomma rikligt.
UNDERHÅLL: Knipsa överblommat kontinuerligt. En del dahlior behöver stöd, men långt ifrån alla. Ett tips är att knyta ett snöre runt hela plantan, i många fall räcker det för att ’hålla ihop’ stjälkarna. En stödpinne som sticks ner i mitten som snöret träs runt gör det ännu mer stabilt.
VINTERFÖRVARING: Jag låter mina dahlior vara kvar ute ända tills frosten kommer. Det gör inget om blasten fryser ner bara inte marken/jorden fryser. All förvaring måste ske frostfritt och helst inte för varmt. Några plusgrader är optimalt.
Ser fram emot att få börja fördrivningen och starta igång dahliasäsongen. Hos mig är platsbristen i växthuset skriande stor under våren och därför sätter jag upp ett enklare avlastningsväxthus i plast under april och maj. Det är ett tips jag har också ifall man inte har ett växthus eller inte har plats att ha ett permanent. Ett enklare tillfälligt i plast som som kan användas till fördrivning och sådder ger oanade möjligheter.
Jag håller alltid utkik efter var det går att hitta trevliga sorter, det finns otroligt många fina som inte alltid är lätta att få tag på. Just nu har ZETAS ett jättefint urval av dahlior som även går att köpa i deras webbshop.
Trevligt och informativt inlägg!
Tack och vad roligt att höra 🙂
Undrar vad det är för singel du har på gångarna och var kan man köpa de stora tunnorna som blommorna står i? Mycket fina och inspirerande bilder.
’Gruset’ är makadam 4-8 mm 🙂 Tunnorna kommer från en av Vin och Sprits fabriker som låg här i Sundsvall förut men jag vet att både Zetas och Ulriksdal säljer ektunnor.
Jag funderar på hur du gör med värme i det tillfälliga plastväxthuset? Värmer du upp det med något eller räcker skyddet ändå för att plantorna inte ska frysa?
Jag har förodlat dahlia i hallfönstret men det är lite väl varmt….
Jag har en liten värmefläkt, av samma typ jag har i mitt vanliga växthus. Det är en helt enkel vanlig fläkt för förråd/utomhusbruk 🙂
Tack Charlotte för ett riktigt toppeninlägg. Jag ska i år driva mina första dahlior😊. Ska bli så spännande.
Kram
Maria
Ah, kul! Du kommer bli såld Maria 🙂
Inspirerande inlägg Charlotte – dina dahlior är fantastiska !!
Kanske ”offrar” jag en av mina degtråg i köksträdgården och planterar dahlior där i sommar !
Har haft Arabian Night i många år, men ett år kom dom aldrig i jorden och torkade bort. Tungt att gräva ner dom på våren – mycket bättre att sätta dom i ekfat eller liknande som du gjort.
Ha det så gott !
Kram/Isa
Tack rara du. Dahlior är fantastiska 🙂 Jag har alla i kruka och tycker det är absolut det smidigaste på alla sätt och vis. I år kommer jag nog antagligen att ha några i odlingslådor också, men inte några direkt i rabatterna. Lycka till och kram
Tack för ett väldigt bra och informativt inlägg, precis vad jag behövde till mina beställda knölar 🙂 Jag skall pröva med dahlior för första gången. Låter bra att kunna starta dem i mindre krukor. Tack för en väldigt fin och vacker blogg!
Tack själv! Vad roligt att höra. Lycka till med dina dahlior! Det viktigaste är jämn vattning 🙂
Åh, vilket toppeninlägg! Jag har köpt på mig café au lait och crème de cassis. Har läst att man ska plantera dahlior 50 cm ifrån varandra, men dina ser ut att vara placerade närmare varandra. Stämmer det? Blir bara glad om man kan tränga ihop de lite då jag har så många. Hur nära placerar du?
Nu måste jag läsa vidare i bloggen, ny för mig!
Hej Sofie!
Ah, kul att höra! Jag har alla mina i kärl av något slag, inte i rabatten. Hur tätt man ska sätta dahlior beror lite på storleken på knölen och hur växvillig dahlian är. Det bästa är att prova sig fram egentligen. 50 cm avstånd låter som ett bra avstånd för exempelvis Café au lait som är en riktigt storvuxen dahlia, sk dinner plats /tallriksdahlia (avser blommornas storlek). De flesta av mina växer i vanliga zinkhinkar och på ett ungefär ryms 1 i varje, men 2 kan gå också om det är nya knölar och om knölen inte är så stor. Ju större knöl, desto större växt. Knölarna växer de allra flesta i storlek från år till år, så det som rymdes ena året kanske inte gör det andra året. Men, med lite sunt förnuft brukar det inte vara några problem att anpassa krukstorlek efter knölstorlek. I en rabatt brukar det sällan var problem med utrymme för rötterna. 🙂