Dahlior, dahlior, dahlior. Finaste blomsterromantiken och sommarens motsvarighet till tulpaner, fast mycket bättre egentligen eftersom att de blommar betydligt längre och knölarna kan sparas från år till år och villigt blommar om och om igen. Vad mer kan man önska egentligen? Jo, doft hade varit trevligt om det fanns några sorter som hade, känner bara till en med doft och det är hybriden ’Mexican Star’ (hette ursprungligen ’Mexican Black’) som har en svag doft av choklad. Dahlior är sannerligen en gåva till oss färg- och blomälskare.

’Karma Choc’

Plantera dahlior

Sätt knölarna ganska ytligt så att översta växtpunkten kommer något under jordnivån. Många gånger har det redan börjat skjuta skott där, så det är lätt att se. Jag byter alltid jord i krukorna varje säsong för att de ska få bra med kraft för att orka blomma. Jag gödslar upp vanlig ekologisk plantjord med kogödsel och hönsgödsel och blandar ut med det jag har i form av jord från trädgården, kompost, lövmull eller annat som gör gott för plantjorden att blandas ut med (det går att använda enbart plantjord). Sedan vattnar jag igenom alla krukor ordentligt och ställer dem i växthuset. Där får de stå och växa på sig tills risken för nattfrost är över i slutet av maj eller början av juni. Ibland planterar jag ut några direkt i rabatterna men oftast sätter jag alla i kruka. De flesta får ganska stora krukor för att ha tillräckligt med växtutrymme och för att inte torka ut för snabbt vid varmt väder.

Här är det knölar som är ’nya’ och inte är så stora, men ändå har hyfsat omfång. Dessa krukor är inte deras slutstation utan alla kommer att planteras om i enskilda större krukor eller samplanteras flera stycken i större planteringskärl. Jorden är en mix av kompost, ’återvunnen’ jord och en nypa halvförmultnade löv enligt principen att ta vad man har i första hand. I jordmixen är det även hönsgödsel tillsatt. Ibland hoppar jag över hönsgödslet i detta skede till de mindre krukorna som ska planteras om i större krukor i slutet av maj och tillsätter det i jorden då istället.

Hur stor kruka ska man använda?
(denna knöl är för stor för hinken)

Det här är en knöl som är ca 5 år gammal och är i behov av att delas om den ska planteras i en zinkhink i samma storlek som på bilden. Knölen behöver dock inte delas om man har möjlighet att ge den en större kruka. I en normalstor zinkhink brukar jag sätta 1-2 nya knölar beroende på hur stora knölarna är vid köptillfället samt hur växtvillig sorten är, något som tydligt märks vid fördrivningen. Knölar som är riktigt små som nya har jag i mindre krukor så att de får växa på sig. Ibland blommar inte sådana små knölar första sommaren.

Här är det ’Mexican Star’ (kallades först ’Mexican Black’) som är en hybrid mellan chokladblomma och dahlia. Jag upplevde den som otrolig växstark och var i fjol den dahlia som kom igång allra snabbast vid fördrivningen och den sort som hade växt på sig allra mest inför utplanteringen. Vill man kan man toppa dahliorna för att få buskigare plantor. Jag gör sällan det.

Avhärdning

Precis som alla växter som kommer från ett växthus eller inomhusmiljö behövs en avhärdning så att bladverket får en chans att anpassa sig till utomhusförhållanden. Jag brukar samla ihop alla krukor och ställa längs husväggen eller vid något annat skyddat ställe under några dagar och täcka över med fiberduk nattetid. Här avhärdar jag dahliorna mot ett staket i väntan på att de ska placeras i ytterkorgar eller planteras i hinkar och ektunnor. Längst bak står ’Mexican Star’.

Hur många knölar i varje tunna?

I de två tunnorna närmast i bild har jag 6-8 st och i tunnan längst bort är det 4 st knölar. Från vänster till höger: ’Dark Spirit’, ’Karma Choc’ och ’Mexican Star’.

 Jämn vattning viktig

Dahlior behöver regelbunden vattning för att de ska orka sätta knoppar och för att blomningen ska vara fin och riklig. Det går inte att slarva med vattningen.

KÖPA KNÖLAR: Om du har möjlighet: känn på knölarna så att de inte känns torra eller till och med torkade som en del hinner bli i slutet av försäljningsperioden i butikerna. Knölarna ska vara spänstiga och kännas fasta. När man beställer via nätet är risken många gånger betydligt mindre att få torra knölar då förvaringen av knölarna hos dessa återförsäljare oftast kan ske under bättre förhållanden än vad många butiker har möjlighet till.

FÖRVARA KNÖLAR INNAN PLANTERING: Om det dröjer innan dahliorna kan planteras från det att de införskaffats är det allra bäst att mellanförvara dem i ett svalt och mörkt utrymme så att de inte lockas att börja växa för mycket och så att de inte torkar ut i onödan.

FÖRDRIVA/PLANTERA:  Fördriv knölarna frostfritt under våren för att tidigarelägga blomningen – jag krukar mina oftast i början av april men hade jag möjlighet och plats för det skulle jag starta redan i mitten av mars. Jag fördriver mina i växthuset. Sätt knölarna så att de hamnar ganska ytligt – något under jordnivån.  Många gånger har det redan börjat skjuta skott där, så det är lätt att se.

KRUKOR:  Använd inte för små krukor så att knölarna får tillräckligt med växtutrymme. Jorden i en liten kruka torkar dessutom snabbare. De kan givetvis planteras direkt i rabatten.

JORD & GÖDSEL:  Jag planterar knölarna i vanlig ekologisk plantjord som gödslats upp, eller i en mix av ’återvunnen’ jord, kompost och plantjord. Jag tar i princip det jag har tillgång till i jordväg och kompletterar med köpejord samt gödslar upp. Något mer gödsel tillsätter jag egentligen inte men när blomningen har pågått några veckor tillsätter jag ibland flytande näring i samband med vattningen, ungefär 1 – 2 gånger i veckan. Ibland hoppar jag över att gödsla de små krukorna vid fördrivningen eftersom att de dahliorna ändå ska planteras om i större sen och tillsätter hönsgödslet då istället.

LÄGE:  Dahlior blommar rikligast i soligt läge, men går att ha i halvskugga.

VATTNING:  Jämn och regelbunden vattning är viktig för att dahliorna ska orka sätta knoppar och kunna blomma rikligt.

UNDERHÅLL:  Knipsa överblommat kontinuerligt. En del dahlior behöver stöd, men långt ifrån alla. Ett tips är att knyta ett snöre runt hela plantan, i många fall räcker det för att ’hålla ihop’ stjälkarna. En stödpinne som sticks ner i mitten som snöret träs runt gör det ännu mer stabilt.

VINTERFÖRVARING:  Jag låter mina dahlior vara kvar ute ända tills frosten kommer. Det gör inget om blasten fryser ner bara inte marken/jorden fryser. All förvaring måste ske frostfritt och helst inte för varmt. Några plusgrader är optimalt.

Ser fram emot att få börja fördrivningen och starta igång dahliasäsongen. Hos mig är platsbristen i växthuset skriande stor under våren och därför sätter jag upp ett enklare avlastningsväxthus i plast under april och maj. Det är ett tips jag har också ifall man inte har ett växthus eller inte har plats att ha ett permanent. Ett enklare tillfälligt i plast som som kan användas till fördrivning och sådder ger oanade möjligheter.

Jag håller alltid utkik efter var det går att hitta trevliga sorter, det finns otroligt många fina som inte alltid är lätta att få tag på. Just nu har ZETAS ett jättefint urval av dahlior som även går att köpa i deras webbshop.

/Charlotte