På några ställen använder jag revsuga (Ajuga reptans) ’Braunherz’ och ’Black Scollop’ som kantväxt, något som många undrar över hur det fungerar har jag märkt. Jo, så här tänker och gör jag.

Revsuga är en marktäckarväxt i sitt växtsätt och breder självfallet ut sig. Det är dess fördel och viktigt att vara medveten om. Eftersom att den framförallt sprider sig med utlöpare och ytliga rötter, är det lätt att begränsa framväxten upplever jag genom att riva bort det som stuckit iväg för långt, men helt klart är revsuga som kantväxt inte ett alternativ om man vill ha total kontroll, tycker växter som fröar av sig är jobbiga, t om ett hot, och vill att trädgården ska sköta sig så mycket möjligt själv. Jag gillar de flesta frösådder, jag vill inte ha det för välordnat överallt och kan tänka mig att lägga 1 tim under säsongen på att hålla efter revsugan. För det är ungefär den tiden som krävs totalt sett. Hos mig i alla fall.

Anledningen till varför jag började använda revsuga som kantväxt var för att fylla ut i framkant när rabatten var ny. Tanken var att det skulle vara en tillfällig lösning tills rabatten växt ihop sig men jag tyckte om det så den fick vara kvar.

Fördelar

  • Snabb växtkraft, vilket innebär att den fyller ut lätt och att den går att få många nya plantor ifrån = en ekonomisk växt att ha och använda.
  • Den blommar i vackert blålila och blommorna älskas av insekter.
  • Den är vintergrön eller halvvintergrön och passar därför även bra i krukor höst och vår.
  • Den klarar de flesta markförhållanden, även torrare, men trivs bäst i halvfuktiga lägen.

Nackdelar

  • Om man inte klipper av blomstänglarna innan de går i frö, fröar dem lätt av sig. Jag klipper alltid av blommorna så fort de visar sig på grund av att färgen inte riktigt passar hos mig och för att slippa frösådder.
  • Att den behöver hållas efter om den ska användas som jag gör i framkanten av en rabatt.

Skötsel

  • På våren rensar jag bort det vintervissnande bladverket som hängt med från säsongen innan. Jag tar inte bort allt, men en hel del för att ge den en bra start för det nya bladverket att växa fram.
  • Blommorna klipps bort direkt, det viktiga är att göra det innan de sätter frö.
  • På försommaren när den satt igång och växa ordentligt river jag bort det som tagit sig för långt in i rabatten. På framsidan klipper jag helt enkelt av det som hänger över rabattkanten och riskerar att flytta över sig i gräsmattan. Jag ser det som en slags häck- eller kantklippning. Efter försommarens stora tillväxt brukar den lugna ner sig och hålla sig hyfsat på plats men behövs det gör jag samma sak en gång till (river bort inåt och klipper kanten utåt). Detta göra jag dock aldrig mer än dessa två gånger, det har inte behövts. Detta brukar ta ca 30 min per gång att göra. Det som tas bort används på andra ställen om det behövs.

En annan sort av Revsuga

’Catlins Giant har större blad än ’Braunherz’ och ’Black Scollop’, växer långsammare och får inte lika mörk färg. Blommar på samma sätt med blålila stänglar (som jag klipper bort). Den här revsugan behöver inte hållas tillbaka under säsongen som jag upplever det. Den växer t o m en aning för långsamt tycker jag, men är riktigt fin med sina större blad och ljusare färg. Definitivt ett alternativ för den som är sugen på revsuga som kantväxt men inte vill behöva hålla efter den särskilt.