2016 och 2017 blev starten på ett mörkt röd- och cerisetonat tema på dahlior hos mig. Ett tema jag är rätt säker på kommer att få stanna. Några sorter var nya för mig och några hade jag provat tidigare. Tillsammans blev de en fin mix av mörkt varmröd, kallare röd med inslag av cerise och en helt cerise dahlia i ytterkanten av nyansskalan. Jag ville att den mörkröda nyansen skulle vara den tongivande, de andra bara stödjande. Och det blev så. Dahlior blir mig kärare för varje år som går. För en som älskar blommor är de svåra att vara utan.

’Obama’

Denna hade jag bara ett exemplar av, som ett test. Hade inte ens hört talas om den innan. Jag blev nöjd. En aning ljusare och något varmare mörkt röd dahlia än de andra jag har. En bra kombo till dem. Tillhör dekorativgruppen, som är en grupp jag hittar många fina ifrån.

’Mexican Star’

Den här var jag spänd på att få se i blom i fjol. En korsning mellan dahlia och chokladblomma som ursprungligen fick namnet ’Mexican Black’. Av vad jag kunnat läsa mig till är det nu ändrat till ’Mexican Star’ på grund av att färgen inte ansågs tillräckligt mörk. Doftar precis som en chokladblomma, ganska svagt men dock. I fördrivningsskedet var dessa knölar de som kom igång allra snabbast och kraftigast. Blommorna är ganska små i relation till det omfattande bladverket.

’Verrone’s Obsidian’

Alla dessa honkadahlior är speciella med sina smala kronblad placerade likt strålar. Ny knöl för mig i fjol och den kom igång svagt och blommade sent. Kommer antagligen vara kraftigare i år.

’Karma Choc’

’Karma Choc’ har stått på min önskelista ett tag och äntligen blev det dags att få uppleva den själv. Alla karmadahlior är framodlade för snittblomsindustrin och ska ha extra långa stjälkar och blommor som håller längre i vas än andra dahlior. Plus för det mörka bladverket. Stort gilla på denna. Några knölar fick blommor med oregelbundet ljusare stråk i blommorna eller att blomman fick en ljusare nyans i ytterkanten. Spännande att få se sådant även om det var den riktigt mörka jag ville ha förstås. Nu hade jag många knölar så det blev tillräckligt många i korrekt färg ändå.

’Jowey Mirella’

En mörk bolldahlia jag hört mycket om. Blommade sent, men kommer säkert igång tidigare i år. Ganska lik färg som ’Black spirit’. I år har jag beställt andra dahlior från ’Jowey-familjen’. Mycket fint formade blommor som jag tyckte om.

’Black Spirit’

Min totala favorit just nu. Var ny för mig 2016 och föll pladask för den. Färgen är makalös om man gillar mörkt röd. Den är inte varmröd utan drar mot kallröd. I utblomningsfasen ljusnar färgen något. Också det fantastisk. Den till och med vissnar vackert. Det gör förresten de flesta mörkare dahliorna som inte har för yviga blommor, exempelvis alla bollformade.

’Natal’

Ljusare än ’Black Spirit’ och i kallare färg, viss dragning åt cerise i vissa lägen, men ändå inte. Perfekt kombination till ’Black Spirit, går att se på bilden längst till höger (’Black Spirit’ är de mörkaste).

’Fiery bird’

Var ett impulsköp på Nordiska trädgårdar i fjol när kvoten för dahlior redan var överfylld. Gånger två…  Jag kunde inte motstå. En ekologiskt framodlad dahlia i en snygg tvåtonad röd-cerise färg. Lagom yvig i blomman som inte blev för stor. Har letat efter den på nätet men inte hittat någon som säljer den tyvärr och jag minns inte från vilket företag jag köpte dessvärre.

’Rocco’

’Rocco’ har jag haft något år. En riktigt söt liten pompom-dahlia med klart cerisefärgade blommor och ljust bladverk. Egentligen för mycket cerise för mitt röda dahliatema, men blev faktiskt väldigt bra tillsammans med alla andra. Med två korgar med denna i ett hav av korgar och tunnor med rödare dahlior fungerade det alldeles ypperligt. Utan att överdriva går jag igång på att kombinera färger och nyanser. Det finns inte något rätt eller fel och vi alla tycker om olika. Och det är sannerligen tur det. SÅ tråkigt det vore annars 🙂 Med dahlior finns det oanade möjligheter för alla smaker att hitta sin finaste färgkombination.

 

Det kommer fler inlägg med dahlior. Har bara börjat 🙂

/Charlotte