– Inlägg i samarbete med Joraform –
Uppdaterad 11 oktober

Att ha och använda Joraforms roterande varmkompost är en fröjd. Nu har vi provat på den snabba processen från de första matresterna som tömdes i första behållaren till att jag precis tömde samma behållare på färdigkomposterat material, jord. Det hela tar ca 3-4 månader. Jag skulle säga högst 3 månader egentligen, kanske till och med snabbare. Det färdigkomposterade materialet är fylligt och luckert och fyller en hel skottkärra.

Första gången jag stötte på den speciella komposten var på Chelsea Flower Show för många år sedan. Jag blev helt fascinerade över vilken smart konstruktion den hade. Och så användarvänlig, snabb och gedigen den var. Då visste jag inte att det var ett svenskt företag som stod bakom tillverkningen. Nu när vi haft komposten under en hel processomgång kan jag utan tvekan varmt rekommendera den! Här är varför i korthet:

 • Smart och hållbar konstruktion i metall och med tjock isolering.
 • Lätt att använda och ergonomiskt utformad.
 • Finns i tre storlekar och kan till och med användas på en balkong.
 • Snabb process. På ca 3-4 månader är den första behållaren färdigkomposterad och kan tömmas enkelt genom att styra en skottkärra eller behållare under.

Mer information och Joraforms fullständiga användarmanual HÄR

Konstruktion

Joraforms varmkomposter är tillverkade i 100% återvinningsbart material. Huvudstommen är gjord i metall och har  5 cm tjock isolering av polyeten-cellplast. Systemet är slutet och skadedjurssäkert. På sidorna finns ventiler där frisk luft dras in när komposten roteras vilket ger viktig syretillförsel och förhindrar lukt. Komposten står på ett stativ för enkel användning. Väggstativ finns som alternativ.

Storlekar

JK 125 kan hantera 1,4 – 1,7 liter per dag. Passar ett hushåll mellan 3-4 personer
JK 270 kan hantera 3,5 – 4,3 liter per dag. Passar ett hushåll upp till 6 personer
JK 400 kan hantera 10 – 15 liter per dag. Passar ett hushåll mellan 10-12 personer

Hur fungerar den?

Komposten har två fack eller behållare. Först fylls det ena och när det är fullt lämnas det för att eftermogna och det andra facket används. När det är fullt är det första facket färdigkomposterat och klart för att tömmas. Eftersom att komposten står på ett stativ är den lätt att tömma jorden i en skottkärra eller i något annat sedan.

Gör så här

 1. Beroende på vilken storlek du har på komposten klarar den av att ta hand om olika stor mängd köksavfall. Vi har mellanstorleken (JK 270) som klarar upp till 4,3 liter per dag. Se ovan angående storlekarna!
 2. För varje liter köksavfall ska ca 1 dl träpellets (eller annat strömaterial) tillsättas för att det ska bli en balans mellan blött och torrt material. Vi har pellets i en burk i köket som vi tillsätter direkt i komposthinken innan den töms i komposten.
 3. Töm ditt avfall och pellets i komposten och rotera den för att blött och torrt material ska blandas och för att luft ska komma in genom sidoventilerna. Om materialet är extra blött kan komposten roteras oftare.

 

Mer information och Joraforms fullständiga användarmaunal  HÄR

 Vad kan jag kompostera?

Matrester
Kött, fisk, skaldjur, ägg (även mindre ben)
Grönsaker, frukt, rotsaker
Bröd och kakor
Kaffesump och filter
Tepåsar och teblad
Blomrester från vaser och krukor
Hushållspapper och servetter (ofärgade)
Sågspån från husdjur

Vad kan inte komposteras?

Tuggummi
Vätskor, mjölk mm
Dammsugarpåsar
Kattsand
Cigarettfimpar, snus och aska
All slags plast
Kuvert och trycksaker
Mjölk- och juiceförpackningar
Gummiband
Aluminiumfolie och andra metaller
Impregnerat eller målat trä
Eldningsaska, kalk, eller jord

Hur snabbt går det?

Första behållare tar ca 6-8 veckor att fylla beroende på om den fylls maximalt vad den klarar av. Behållaren är full när det är ca 5 cm kvar upp till kanten. När första behållaren är fylld fortsätter temperaturen att vara hög och komposteringsprocessen fortsätter under tiden som behållare nr 2 fylls på. Behållare nr 1 lämnas alltså att komposteras klart medan behållare nr 2 används och fylls på. När behållare nr 2 är fylld är den första klar. Detta tar ca 12-16 veckor. För att snabba på processen kan köksavfallet skäras/klippas i mindre bidrar innan det läggs i komposten.

Efter 1 månad

Så här ser det ut i komposten efter ca 1 månad. Det kryllar av mikroliv och nedbrytningen är i full gång. Vi har inte fyllt maxmängd varje dag då vi varit bortresta en hel del. Hela familjen är verkligen fascinerade över hur snabbt nedbrytningen går och hur lätt det är att använda komposten. Den luktar inte och när man sticker in handen känns värmen från processen.

Vintern?

Komposten har extra tjock isolering och klarar kyla. Vid sträng kyla kan man lägga en varmvattenflaska i behållaren om det skulle behövas.

Tänk på att

 • Alltid tillsätta ett ’strömaterial’ (ca 1 dl per liter avfall) – vanliga träpellets är att rekommendera.
 • Använda en kammare i taget för att processen ska fungera som tänkt.
 • Rotera komposten varje gång nytt avfall tillsätts.
 • Inte lägga för blött material i komposten, det kan börja lukta då.
 • Låt inte materialet i komposten bli för torrt. Tillsätt inte för mycket pellets per gång. Blir det för torrt stannar processen av.
 • Anmäla till din kommun att du har en varmkompost.

Lätt att få balans mellan torrt och blött

Eftersom att jag är en nybörjare när det gäller varmkompostering funderade jag över om ifall det skulle vara svårt att hitta rätt balans mellan blött och torrt i komposten. Nu när vi använt Joraforms kompost under en hel processomgång kan jag säga att det inte varit svårt alls. Genom att följa instruktionen att inte ha vätskor direkt i komposten och att tillsätta ca 1 dl pellets per avfallsmaterial så blir det det bra balans per automatik. Självklart är det man lägger i komposten alltid olika ’blött’ och om materialet består av bara torra saker har jag minskat något på pelletsmängden och på samma sätt ökat något om det som ska läggas i komposten bestått av rejält blött innehåll, men de allra flesta gångerna har 1 dl per liter följts utan anpassning. Mer information och Joraforms fullständiga användarmanual HÄR

Färdig jord efter ca 3 månader

Slutligen,

Jag har inte annat än superlativer att säga om Joraforms kompost. Den fungerar över förväntan. Jag kan från mitt innersta rekommendera alla som funderar på att skaffa en kompost att välja en från Joraform, för att den är så genial helt enkelt och användarvänlig till 100%. Den gör kompostering roligt och något som alla på ett enkelt sätt klarar av att hantera i det hektiska livspusslet utan att vara en expert på kompostering.

/Charlotte