Normalt sett skulle jag varit igång med sådderna i växthuset vid det här laget. I början av mars brukar jag starta med de första som kräver längst tid på sig, bland annat favoriten sommarrudbeckia, men även en del annat som varierar från år till år. I år blir det annorlunda och det blir sådd först i början av april. Synd på missade veckor, men så får det bli. På söndag åker vi bort i två veckor på efterlängtad semester och därför går det inte köra igång förrän vi kommer tillbaka. Det blir en senarelagd blomning i år med andra ord, hoppas på en varm höst.

Sommarrudbeckia ’Cherry Brandy’ som det är dags att placera i enskilda krukor med bättre jord. Jag använder vanliga mellanstora plastkrukor och sätter några i varje.

Måste ha några

Terrakotta är väl inte det bästa att dra upp sådder i eftersom att dem torkar ut så lätt men några snyggingar måste jag bara ha.  Allt behöver inte vara rationellt… Lite omak kan jag tänka mig för att få ha det vackert också.

Frösådder fascinerar

Det är likadant varje år. Frösådderna fascinerar. Även om det inte är några avancerade sådder jag håller på med. Går inte annat än att bli uppslukad av miraklet som sker när ett litet frö blir till en blomma, grönsak eller växt av något slag. Jag använder såjord som jag blandar ut med perlit (de vita prickarna). Perlit är ett vulkaniskt material som gör såjorden extra porös, släpper igenom ljus men skyddar mot solen och jämnar ut temperaturskillnader. Kan användas för att täcka ljusgroende fröer. Till större fröer som sås senare (från slutet av april och under maj) fungerar vanlig plantjord rakt av. De är inte så känsliga som små frön.

Tidigt smått och gott i växthuset

Även om man inte är en proffsodlare av grönsaker går det att få primörer riktigt tidigt på våren om man har ett växthus med tillskottsvärme. Jag brukar så sallader av olika slag, men även betor och mangold. En del av dem för utplantering och en del för att använda som salladsblad. Brukar också så en tidig omgång av sockerärtor för att kunna knipsa av de första baljorna redan i maj. Basilika höll jag på att glömma. Ibland sår jag, ibland köper jag färdiga plantor och sätter om i större krukor. Jag älskar kål av alla det slag men ska göra ett uppehåll med dem ute, är trött på alla angrepp och har inte riktigt engagemanget just nu för att hantera det. Synd, men i växthuset blir det kål för att skörda smått av till en början.

Mangold för utplantering och lite att äta. Dags att sära på plantorna. Använder mangold både i rabatten och i kruka. I odlingslådor sätter jag dem som äts av.

Sallad

Mixade salladssorter är trevliga att så. Provar ofta någon ny blandning varje år. Spelar inte så stor roll vilken. Försöker komma ihåg att så i omgångar under våren, annars är det gott med den skörd som blir. Som sagt, man behöver inte vara en proffsodlare i stort format för att odla ätbart, det lilla är värt mycket det också.

Efter semestern blir det åka av med sådderna.
Mest blommor trots allt.
Som alltid.