I slutet av november måste jag bara göra saffransbiscotti. De går helt enkelt inte att vara utan och smakar så mycket jul även om saffran inte bara är en julkrydda. Jag tar i och bakar dubbel sats för att de ska räcka hela december. Bästa fikat utan tvekan. Receptet kommer från en tidning för många år sedan, minns inte vilken. Har fortfarande kvar den utriva tidningssidan som numera är slitagesäkrad genom att förvaras i en plastficka.

Recept saffransbiscotti

200 g smält smör
2 g saffran
4 ägg
3 dl socker
10 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 dl hackade nötter av något slag (jag använder flagad mandel i mina)

Blanda smör och saffran.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Arbeta samman till en deg.
Forma degen till 6 längder och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i 200° i 10 min.
Ta ut och låt längderna svalna något. Skär sedan sneda bitar.
Sänk ugnsvärmen till 175° och ställ in plåten med kakorna igen. Grädda i ytterligare ca 10 – 15 min.
Slå av ugnen men låt skorporna stå kvar och svalna. Gärna över natten.

En glasburk med saffransskorporna är en perfekt gåbort-present.

Förr om åren blev det mycket bakat lagom till första advent. Numera är sorterna mycket få. Förutom saffransbiscotti blir det också saffransbullar (också ett måste) och om lusten faller på kanske pepparkakor och någon efterrättskaka här och var under december. Alldeles tillräckligt. Ibland blir det inte ens det. Går det också 🙂

/Charlotte