Att besöka Sanda Cottage, eller Veronica och Stefans trädgård utanför Stockholm, är som att kliva in i en egen värld. En värld där lust och iver att skapa ett eget paradis på jorden är det bränsle som driver dem att ägna en stor del av sin lediga tid i trädgården. Att Stefan är händig och Veronica har känsla för växter gör att det går snabbt och lätt att förverkliga idéer som dyker upp. Och det gör det ofta.

Det började med två kolonilotter

Mycket i trädgården är återvunnet, fyndat, fått, eller köpt via annons. Under åtta år har trädgården växt fram på ett dynamiskt och kärleksfullt sätt och idag finns inte många kvadratcentimetrar kvar av den forna gräsmattan. Sitt intresse för odlande och trädgård fick Veronica och Stefan när möjligheten att ta sig an en nyproducerad kolonilott nära deras tidigare radhus dök upp. Ganska snabbt bröt de mönstret i kolonilottsområdet, där grönsaksodlandet skedde i traditionella raka rader, och började odla grönsaker i kreativa former, blandade in blommor och byggde upp en glad och fantasifull plats. När lotten bredvid blev ledig tog de sig an den också. Nu hade ryktet hunnit sprida sig om deras kreativa odling och det blev många intresserade förbipasserande som stannade till för att få en glimt av vad de höll på med. I tio år lade de ner sin själ i kolonilotterna innan de bestämde sig för att köpa hus för att få tillgång till en trädgård på ’riktigt’. Kravet de hade i husjakten var att trädgården skulle ha en gammal stomme. Att börja från en helt tom plätt som de gjort med sina kolonilotter ville de inte.

Överallt i trädgården finns stilleben av olika slag.

Var kommer idéerna ifrån?

När man rör sig på gångstråken i trädgården som sveper igenom alla rummen går det inte att låta bli att förundra sig över hur egentligen Veronica och Stefan får alla sina idéer. När jag frågar blir svaret  -’tillfälligheter.’ Det kan vara en växt, en matbild, byggmaterial de kommit över eller ett loppisfynd som de spinner vidare på.

Gången är gjord av stora klinkersplattor. Smart!

Vi har lärt oss allt eftersom och växt med trädgården

I takt med trädgårdens utveckling har kunskapen och lärdomarna fyllts på.  -’Från början visste vi inte mycket’ säger Veronica. En hel del av växterna är sådana de fått till skänks i olika sammanhang, ofta utan namn. Med stor upptäckarlusta har allt planterats och det är först säsongen efter som dem har de kunnat lista ut vad de fått.

Trädgården är vår lekplats, men här återhämtar vi oss också

Eftersom trädgårdens delar kommit till allteftersom idéerna dykt upp finns det inte någon plan. Det har aldrig heller varit en ambition att trädgården ska vara eller kännas designad och klar. Hela poängen med Veronica och Stefans trädgård är att den ska vara en lekplats, en viloplats, en grön lunga och ett paradis för dem att leva i. Och så upplevs verkligen trädgården också för en besökare. Det känns som att kliva rakt in deras hus och boende, fast utomhus. Inramad av en gammal ligusterhäck och plank innebär det att mikroklimatet är gynnsamt och att den 1 000 kvm stora tomten har stabila ytterväggar. Här finns inget förbjudet vare sig i färger eller växter. Allt som fångar framför allt Veronicas intresse skulle kunna hittas här. Eftersom att många av växterna fyndats kan det bli oväntade växter och kombinationer.

Inspirationen kommer från engelska trädgårdar och framför allt cottage gardens. Utan tvekan är Sanda Cottage en svensk version av en en engelsk cottage garden. Den har alla ingredienser.

’Det roligaste är att få göra nya rabatter. Det går jag igång på.’ säger Veronica.

Orangeriet byggdes för att de skulle ha en plats att kunna vara i och trädgårdspyssla även vintertid. Därför är huset varmbonat och deras viktigaste plats vintertid.

Eldrabatten

Efter att ha läst ett reportage av Anna Hedrén (Anna Vattenkanna) för ett par år sedan där hon komponerat en plantering i eldiga färger tillkom rabatten längs husväggen som är det första man möts av efter att ha gått upp för trappan från piazzan på väg till husets entré. Här är det orange, rött och lila i olika nyanser som väver in sig i varandra på ett kraftigt men mjukt sätt. Oj, vad jag gillar den här färgexplosionen just av den anledningen. Starka färger tillsammans behöver inte alls vara en kombination som känns hård eller svår. Tidig vår startar blomningen med vildtulpanerna ’Persian Pearl’ och ’Little Princess’, sedan dyker ’Ballerina’ och ’Purple Prince’ upp. Alunrot i rött och orange finns på flera ställen och målet är att rabatten ska vara färggrann hela säsongen till långt in på hösten. Vid mitt besök är det Solbruden ’Morheim Beauty’ och Solhattarna ’Magnus’, ’Hot Summer’ bland annat som dominerar och håller färgfanan uppe.

Gången leder fram till husets ytterdörr.

Och rabatterna välkomnar på vägen dit.

Fantastiska buskliknande höstastrar till höger.

En vagn som är gammal på riktigt.
Ett av Stefans fynd.

Medelhavet runt hörnet

Varför begränsa sig. Hos Veronica och Stefan finns både en piazza och medelhavsinspirerad södervägg med både druvor och persika. Den före detta uppfarten med plats för parkering är numera en piazza med tomater i plåtburkar, pelargoner och stilenliga cafémöbler. Veronica och Stefan tyckte att det var bättre att använda platsen till något trevligare än att parkera bilar på. Jag kan inte annat än hålla med.

Det blommar, oh yes!

Även om mängden gröna växter i trädgården inte på något sätt är i minoritet är det allt som blommar just nu som sticker ut och pockar på uppmärksamhet. Längst ner i soligt läge i trädgården finns dahlialandet. Dahliorna är Stefans och just nu står det över 100 krukor på fördrivning inför sommaren. Det lär bli en minst lika stor prakt som vid mitt besök i augusti i fjol. Sedan delar av en hög häck togs bort är det lätt för förbipasserande att få se blomsterhavet med dahlior. Grannarna mitt över gatan, ett pensionärsboende, har en alldeles förträfflig utsikt över trädgården. Stefan berättar att det märks att de uppskattar att kunna få en skymt av allt som sker under året i trädgården och det har blivit en del besök också av de äldre som velat gå en runda i trädgården.

Det är inte bara dahlior som trivs här. Rosorna är många även dem till antalet.

Det finns inga begränsningar här.
Allt verkar rymmas.
Växter, idéer, drömmar och människor.
Det är vad trädgård handlar om.

Det är svårt att tro det, men i trädgården finns hela tre hus förutom bostadshuset, ett orangeri och två växthus. Dessutom huserar dvärgkockin-höns i ena delen av trädgården med sitt eget hus. Så med andra ord totalt sett fem hus. Det finns en damm, en surjordsplantering, en piazza, ett medelhavshörn, ett lund, en dahliarabatt, en rosenrabatt, äppelträd, persikoträd, druvor, skuggiga rabatter, soliga rabatter. Dessutom ett stort trädäck med matplats, loungedel och jacuzzi.

Trädgården både lindrar och läker

Att få gräva i jorden och jobba i trädgården med allt vad det innebär av glädje och emellanåt tårar har varit och är avgörande viktigt för Veronica som har fibromyalgi och historik med utbrändhet.  – ’Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan trädgården’ säger Veronica. Det finns tankar på att öppna trädgården för människor med psykisk ohälsa, inte bara för intresserade trädgårdsföreningar. Eftersom att jag vet hur friskvårdande det är att få vara i en trädgård vill jag gärna få dela med mig till andra som skulle må bra av att få klappa på växter och uppleva allt som en trädgård kan erbjuda.’ Att få vara i en trädgård både lindrar och läker.

Efter att ha spenderat en solig augustikväll i Veronica och Stefans Trädgård känner jag mig glad, energisk och påfylld. Det är lätt att förstå att trädgården spelar en viktig roll i deras liv på många sätt. Jag somnar varm, inte bara av den ljumma kvällen.

Trädgården ligger i Upplands Väsby.

Tack för besöket kära vänner!

Här hittar ni Sanda Cottage

Blogg:   www.sandacottage.blogspot.com
Facebook:   @sandacottage
IG: Veronica:   @lillafru_v 
IG Stefan:   @stefan.j.jonsson