Det är inte alls svårt att sätta lökar i kruka och för mig blir det en hel del, framförallt tulpaner. I år kommer jag inte våga att plantera några tulpaner alls i rabatterna på grund av att jag inte vill mata sorkarna. I fjol vinter gick de hårt åt en stor rabatt och sedan dess har de inte försvunnit tyvärr. Jag tror att de vid det här laget knaprat i sig de flesta tulpanerna, krokus, hundtandliljor och säkerligen massor av fler slags lökar också. Mer om dem i ett inlägg längre fram.

Pagoda är så fin. Kan inte vara utan. Testar att sätta i kruka i år istället eftersom att jag inte vill mata sorkarna.

När ska man sätta lökar i kruka?

Tulpaner kan sättas sent, enligt min erfarenhet även krokus, balkansippa, scilla och en del andra små lökar – förutsatt att de får en chans att etablera sig ordentligt innan det fryser, alternativt placeras där det inte fryser alls (garage, förråd). Även så sent som i december fungerar har jag märkt. Det rekommenderas däremot att alla lökar ska planteras så tidigt som möjligt på hösten på grund av risk för att de hinner torka annars (utom just tulpaner, som är tuffare och klarar sen plantering). Det gäller givetvis mindre lökar allra mest som av naturliga skäl torkar lättare än en större lök, men även narcisser rekommenderas att planteras så tidigt som möjligt.

Plantering

  • Det går bra att använda ’gammal’ jord från sommarkrukor. Lökarna behöver inte egentligen någon nygödslad jord för att blomma. Att gödsla med benmjöl är bra men jag gör det enbart med de lökar som sätts ute i rabatterna och med dem som är fleråriga, narcisser osv. De lökar som förväntas vara ettåriga eller som jag vet med mig kommer hamna på komposten efter blomning tycker jag känns poänglösa att gödsla vid plantering.
  • Krukan bör ha dräneringshål. Jag använder mestadels zinkhinkar men även större plastkrukor och lerkrukor. Plastkrukorna hamnar sedan i korgar när det är dags för att ställa ut dem i trädgården.
  • Jag sätter tulpanlökar på ca 10 – 15 cm djup, mindre lökar ytligare. Planteringsdjupet är inte jätteviktigt egentligen, men ungefär 3 ggr lökens höjd är som alltid ett bra riktmärke. Blir det mindre går det oftast bra ändå.
  • Efter plantering vattnas alla krukor för att rotningen ska komma igång snabbt.

Kan man sätta alla slags lökar i kruka?
…& misslyckanden

Jag har inte provat alla slags lökar, men det är jag övertygad om att det går bara det sker med rätt förutsättningar. Jag har inte lyckats med alla lökar jag satt i kruka och det har berott på olika saker som att krukorna lämnades ute oskyddade för länge på hösten så att det ruttnade i dem på grund av regn och kommande kyla, till att lökarna sattes för sent och sedan frös det för snabbt i krukorna vilket gjorde att de inte hann rota sig innan det frös och hela processen kom i otakt, det har gällt narcisser framförallt.

 Vad blir det i krukorna i år för mig?

Det blir en uppsättning flera olika botaniska tulpaner. Det känns verkligen trist att inte våga sätta dem i rabatterna eftersom att det är fleråriga lökar och är så tacksamma därför. Men, skam den som ger sig. Det får bli i kruka istället men jag ska även prova att göra små ’planteringsburar’ av kycklingnät (som har mindre maskor än hönsnät) för att sätta lökar i. Förhoppningsvis tar sorkarna sig inte in i dem. Det blir ett test. Förutom botaniska tulpaner blir det ett tiotal olika sorter ’vanliga’ tulpaner i mina standardfärger: vitt/créme, mörkrött/aubergine och aprikosrosa/orange. Ja, alla lökar i stort sett har den färgskalan tillsammans med gult. Ska äntligen prova på ’La Belle Epoque’, denna dubbla kopparfärgade tulpan som blivit så populär under de senaste åren. Balkansippor är så fina i krukor så det blir det också en drös vita av och även hundtandslijor och en och en annan fritillaria och allium. Blev mycket nöjd i fjol med Allium Karataviense i låga krukor. Har sparat lökarna och ska sätta dem igen.

Allium Karataviense

Årets tulpaner i kruka

’Queen of Night’, ’Uncle Tom’, ’Indeland’ ’Exotic Emperor’, ’Maureen’, ’La Belle Epoque’, ’Request’, ’Apricona’, ’Apricot Beauty’, ’Jackpot’ & botaniska: Tulipa praestans ’Shogun’, Tulipa batalinii ’Bright Gem’, Tulipa sylvestris, Tulipa turkestanica.

Förvaring av krukorna

Hos mig får krukorna först stå ute i några veckor, mestadels för att växthuset, där de sedan förvaras, fortfarande är fullt då. Krukorna kan förvaras ute under vintern, men skyddat mot regn och väta är viktigt, det är annars risk för att de frysruttnar. Optimalt är ett kallt garage eller förråd. De behöver inte något ljus förrän det börjar titta upp ur krukorna. Jag förvarar mina krukor i växthuset för att det är den enda plats som är bra hos mig. Jag vill också att de ska dra nytta av den värme som naturligt tillkommer på vårkanten i växthuset för att hjälpa igång processen tidigare än om de skulle stått utomhus. Någon gång i början av mars startar jag dessutom frösådderna i växthuset och det innebär att en liten fläkt sätts igång för att temperaturen ska hålla plusgrader hela dygnet. Det gör att det går ännu snabbare att få igång krukorna. Jag värdesätter extra mycket att kunna ta fram tulpanerna när inte så mycket annat har igång i trädgården. Att kunna rivstarta våren. Hjälpa den på traven. Blomma upp det som fortfarande inte grönskat när längtan är som störst.

Vi ses och hörs!
/Charlotte