Godare än godast är de här savoykålsrullarna. Och vackra. Och är både enkla och snabba att göra. Går dessutom att förbereda en dag innan de ska ätas. Fungerar på buffébordet eller som egen måltid. Fyllda med lammfärs, riven röbeta och morötter, salladslök och vitlök. Servera med en god sallad med fetaost till. Innan rullarna körs in i ugnen penslas dem med en blandning av olivolja och honung. Honungen hjälper till att ta bort eventuell beskhet från kålen.

Klipp av snörena när rullarna tagits ut ur ugnen.

Röbetan ger vacker röd färg till fyllningen.

Jag gjorde en ganska stor sats och rullade en del av färsfyllningen till köttbullar som kördes in i ugnen samtidigt som rullarna. De yttersta gröna bladen på kålhuvudet är de vackraste, men de inre bladen är mjällare. De rivna betorna och morötterna gör fyllningen mycket saftig och mustig. Snåla inte med salt och peppar när du kryddar. Servera med en stor sallad, gärna med fetaost i.

 Ingredienser

  • 1 – 2 savoykålshuvud
  • 1 kg lammfärs
  • 4 dl finrivna morötter
  • 2 dl grovt riven röbeta
  • 2 ganska stora vitlöksklyftor
  • 1 knippe hackad salladslök
  • 2 dl creme fraiche
  • Salt, vitpeppar, svartpeppar
  • Snöre för matlagning

Pensla med en blandning av olivolja och honung (ca 5-6 msk olivolja & 1 msk honung).

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180-200 grader (jag använder effekten gratinering).
  2. Börja med att plocka av alla blad som går att använda från savoykålshuvudet. Skölj noga och skär ur den tjockaste delen av mittennerven (ca 2 cm). Kapa inte bladet rakt av (hela behövs), utan skär ur ändbiten. Det blir svårt att rulla bladen om den delen är kvar.
  3. Blanda alla ingredienser till färsblandningen och krydda.
  4. Lägg fyllning i varje blad och rulla ihop. För bladen ska hålla ihop med fyllningen – knyt runt om med ett ganska långt snöre på varje rulle.
  5. Lägg alla rullar på en plåt eller i en ugnsfast form
  6. Pensla ovansidorna med olivoljeblandningen.
  7. Låt rullarna vara i ugnen i ca 15 -20 min.
  8. Klipp av snörena innan servering.

 

Lycka till!