Nu tar jag upp dahlior på löpande band. De som gjort sitt i första hand. Många blommar fortfarande och de har jag verkligen svårt för att ta bort. Fram till dess att första frosten dyker upp får de som fortfarande är fina stå kvar ute i sina krukor. Enda kruxet är att jag behöver krukorna till tulpanlökar just nu… Det blir som det alltid brukar bli, en kompromiss mellan väder, tid och viljan att låta hösten blomma så länge som möjligt. I år har jag haft extra många dahlior så det märks inte lika mycket när krukorna försvinner en efter en utan känns bara naturligt. Mitt mål är att stupa på mållinjen med dahliorna, att frosten är det som sätter stopp för dem med det baluns och ståt som bara den första vackra frosten kan uppbringa. Frostiga blommor är bland det vackraste som finns även om det är sorgligt också. Dahliorna klarar den första frosten, så länge inte marken fryser. Det gör med andra ord inget om bladverket fryser bara inte knölarna i jorden gör det.

Vinterförvaring

När det gäller vinterförvaringen kommer jag i år att förvara dem i ett förråd som inte blir lika varm som vår källare (där jag brukade förvara dem förut). Målet är att det ska vara några plusgrader i förrådet, inte mer, men inte mindre heller. De flesta knölarna kommer läggas i papperspåsar och ställas på hyllor. På papperspåsarna skriver jag namnet på respektive sort. Jag tvättar inte av knölarna men skrapar av det mesta av jorden. Förut brukade jag förvara knölarna i vår källare som egentligen är för varm. Därför lät jag de allra flesta av dem vara kvar i sina krukor. Jorden skyddar mot uttorkning om förvaringsplatsen är varm. Rekommendationen är att tvätta av all jord och lägga knölarna i papperspåsar eller i torv, sand eller liknande. Men det gäller om de ska förvaras i ett svalt utrymme (mellan 0 till ca +9 grader). Det skulle inte gå i min varma källare där det kan bli upp till 15 plusgrader. Det gäller att tänka logiskt med vinterförvaringen och anpassa sig efter de förutsättningar man har. Knölarna ska inte torka ut men heller inte ruttna. De klarar en hel del bara de får vila frostfritt men inte för varmt (några plusgrader är optimalt).

Mer läsning om dahlior HÄR, bland annat hur jag sköter mina.

Heja dahlian

Det är verkligen roligt att dahlior verkar bli allt mer populära. Förutom att det finns så många vackra för var och ens smak, blommar de fantastiskt länge och är ju dessutom fleråriga. Kan inte bli bättre kan jag tycka. Heja dahlian!

’Dark Spirit’ har kommit att bli en av mina absoluta favoriter.

Ses och hörs!
/Charlotte