Vitblommande dahlior är ett säkert kort till vilken trädgård som helst eftersom vitt passar till det mesta. I år har jag beställt ett par nya sorter som jag tänker plantera i några av mina ektunnor. Det blir (som jag tänker nu i varje fall) ett par större planteringar med 6-8 st i varje ektunna. Det finns en liten nackdel med vita dahlior, vilket gäller förvisso de flesta vitblommande växter, och det är att de inte vissnar lika vackert som dahlior med starkare färg. Jag knipsar därför av blommorna snabbare på de vita än på andra dahlior.

’Snowflake’

’Snowflake’ är den dahlia som alltid blommar först hos mig. En söt pompom med vita blommor som har vaniljgul mitt innan den helt slagit ut. Denna dahlia har jag haft i ca 6-7 år och det är en enda knöl i korgen. I år måste jag verkligen dela den på grund av att den blivit alldeles för stor egentligen för att rymmas i den kruka/hink som ställs i korgen.

’Snowstorm’?

Den här dahlian har jag haft i flera år också, och var vad jag tror felmärkt som ’Snowstorm’. Det skulle kunna vara den men när man söker bilder på dahlia snowstorm är det en dahlia som verkar vara helt vit, min skiftar svagt i violett ytterst på kronbladen. Den är fantastisk och rikblommande. Det lilla inslaget av violett ger ett extra djup i blommorna.

’Flirt’

En ny sort för mig i fjol. En mycket fin vit dahlia jag blev nöjd med. Tillhör dekorativgruppen och blir ca 110 cm och har svagt cremegul mitt och violett anstrykning i blomman.

’Twyning’s after Eight’

De enkla vita blommorna och det mörka bladverket är en oslagbar vacker kombination. En av de dahlior jag haft längst. Den är fantastisk på alla sätt och vis. Blir inte så hög som en del dahlior kan bli, ca 70-80 cm. Älskas av humlor (vilket jag antar beror på den öppna blomman) och är lika dekorativ utan blommor tack vare de mörka bladen.

’White Perfection’

En mycket vacker helt vit dahlia med tallriksstora blommor och skulle kunna vara ett alternativ till ’Cafe au lait’ ifall en helt vit blomma önskas istället för en tonad. Får ca 20 cm stora blommor och blir ca 110 cm hög. Får en något mer stabil blomma också jämfört med ’Café au lait’. Tyvärr har jag inte kvar knölen till denna men jag tänker varje år att jag ska återinförskaffa en.

’Café au Lait’

Inte en riktigt vit dahlia, men fick hänga med i de vitas grupp här. Tillräckligt ljus är den i varje fall för att kvala in i gruppen ’toner kring vitt’. Café au lait har drag både av ljus rosa och blek aprikos och upplevs totalt sett som rosa-gräddig skulle jag vilja säga. Åtminstone de lökar jag har ger sådana blommor. Jag tror att det kan variera en del när man ser bilder på nätet. Café au lait är den dahlia som hjälpt till allra mest att få dahlior populära igen. Tillhör gruppen dekorativdahlior som får tallriksstora blommor. Kallas därför ibland för ’Dinner plate dahlia’. Jag tokgillar Café au lait men ibland kan tycka att blommorna är en aning för stora för att vara riktigt  lätta att ha i buketter. Det gäller förstås alla dinner plate. Det hindrar mig inte från att prova ett par nya sådana i år dock – de är fantastiska men det går inte att sticka under en stol med att dahlior med mindre blommor är lättare att hantera på alla sätt och vis (mindre blommor vissnar snyggare exempelvis, speciellt mörkare sorter). Nåväl, hatten av för ’Café au lait´- inget snack om saken. Den har stjärnglans.

Det finns en dahlia för allas smaker 🙂

/Charlotte